ΑΞΙΖΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ;

ΑΞΙΖΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ;

Μου αρέσει και θέλω  ανεξαρτησία. Ας ξεκινήσουμε από αυτό.

Θα είσαι ποτέ ανεξάρτητος;  Μπα, πάντα θα είσαι υπόδουλος του εαυτού σου. Τα θέλω και οι ανάγκες σου δεν  θα χορτάσουν  ποτέ εκτός και αν με αρκετό διαλογισμό φτάσεις την απόλυτη νιρβάνα. Και όπως όλα στη ζωή, δίνεις  κάτι για να πάρεις κάτι. Τίποτα δεν είναι αφιλοκερδές ακόμα και όταν πρόκειται για σένα. Αφήνοντας αυτό τον δραματικό πρόλογο, η ανεξαρτησία  δυστυχώς συχνά  συνδέεται με την οικονομική απεξάρτηση.

Πώς κερδίζεις αυτη την οικονομική απεξάρτηση ενώ σπουδάζεις? Θυσιάζεις – ή πιο κομψά, ανταλλάζεις-. Μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι κάποιος μεγάλος επιχειρηματίας σαν τον Ορέστη Τσάνγκ. Ένας απλός chief barista/Πρώτος και τελευταίος σερβιτόρος/ Dj/ Λατζιέρης είμαι.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα αρνητικά αυής της ανταλλαγής, τι θα δώσεις δηλαδή.

Δίνεις μεγάλο μέρος του ελεύθερου σου χρόνου. Είτε δουλεύεις  5ωρο. 8ωρο  ή 10ωρο, αυτό θα έχει ενα αντίκτυπο. Προσπαθείς να κρατήσεις τη τραμπάλα όσο πιο σταθερή γίνεται,αλλα περιττό να πώ οτι συχνά αποτυγχάνεις. Παταγωδώς.

Ο “κενός” χρόνος αν απομείνει συνήθως αξιοποιείται για ξεκούραση και μετά… Βάζεις προτεραιότητες.

Μερικά παραδείγματα έλλειψης  χρόνου είναι, ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις σου παίρνουν την κατηφόρα,  η μειωμένη επίδοση σε ό,τι σπουδάζεις,  αλλά καμιά φορά αντίκτυπο υπάρχει και στη σωματική και ψυχική σου υγεία.

Λέγοντας αυτό, η σωματική κούραση δεν θεωρώ πως είναι κάτι ιδιαίτερο , νέοι είμαστε ακόμα, με 2-3 καλούς ύπνους είσαι σαν καινούργιος. Η ψυχική κούραση από την άλλη, δεν είναι τόσο απλή. Είναι η κούραση που φαίνεται στα μάτια και στο βλέμμα. Είναι η κούραση, που  θα σε κάνει μην θέλεις να πεις κουβέντα σε κανέναν και όταν πεις  θα το μετανιώσεις. Σε κάνει «old soul» πριν την ώρα σου. «Κουρασμένος φαίνεσαι» μου λένε, αλλά το σώμα και τα πόδια κρατούν, το μυαλό καμιά φορά λυγίζει.

Προσωπικά, θεωρώ πως οι πιο επικίνδυνες μέρες για να λυγίσεις είναι Παρασκευοσαββατόβραδα. Φορές  που φίλοι/ες ή σύντροφος σε έχουν καλέσει κάπου και εσύ απουσιάζεις. Ξανά. Νιώθεις μεγάλη αδικία μέσα σου.

Δε γαμιέται λες, θα παραιτηθώ αύριο κιόλας! Κάτι άλλο θα βρω να κάνω  και μερικές φορές όντως θα κάνεις τα λόγια πράξεις. Άλλες φορές  κάνεις υπομονή.

Ας περάσουμε στο άλλο μέρος της ανταλλαγής.

Λαμβάνεις ένα Χ χρηματικό ποσό που θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του εαυτού σου και των γύρω σου. Αυτό δεν ήθελες; Τι παραπονιέσαι λοιπόν; Δεν το απαξιώνω σε καμιά περίπτωση. Λογικά για να είσαι εκεί τη χρειάζεσαι αυτή τη δουλειά, εκτός αν είσαι χομπίστας. Απλά πολλές φορές γεμίζεις αμφιβολίες αν αξίζει όλο αυτό.

Επίσης, κερδίζεις μια ηθική ικανοποίηση για την αναγνώριση του  κόπου σου και την εργατικότητά σου από τους κοντινούς σου ανθρώπους. Επαναλαμβάνω, κοντινούς. Μερικοί πελάτες μπορεί να σε επαινέσουν όταν μάθουν τι σπουδάζεις και δουλεύεις (ειδικά αν μικροδείχνεις) .  Δεν λέω ότι είμαι ο μόνος ούτε και ο τελευταίος που το κάνει, αλλά ρε μαντάμ ειλικρινά δεν θα μπορούσε να με νοιάξει λιγότερο η γνώμη σου.

Θεωρώ  πως σκοπός είναι να προσπαθείς να βελτιωθείς σαν προσωπικότητα και η αλήθεια είναι πως θα ωριμάσεις σε κάποιες πτυχές έτσι ώστε να αποκτήσεις μια επιπλέον  οπτική γωνία σε πολλά θέματα. Η ωριμότητα έρχεται μέσω των συνειδητών επιλογών σου, τι θα ανταλλάξεις και πόσο. Λάθη θα γίνουν. Ευτυχώς που γίνονται λάθη, διαφορετικά θα μέναμε στάσιμοι.

Εξαρτάται από εσένα αν αξίζει. Τις τρέχουσες ανάγκες σου κυρίως.

Και τελικά, απολαμβάνεις την ανεξαρτησία που τόσο πολύ αναζητείς; Είπαμε όχι, το εχω γράψει στη 2η γραμμή, τι διαβάζεις ακόμα.

4+1 συμβουλές για όσους ενδιαφέρονται να ανεξαρτοποιηθούν..λέμε τώρα..  (το νούμερο 4 δεν θα το πιστεύετε!)  :

  • Προσπάθησε να μην είσαι αυτοκαταστροφικός, εννοώντας καταλώνοντας αλκοόλ, τσιγάρα, κακή διατροφή κτλ για να καταπολεμήσεις την πίεση. Υπάρχουν πιο υγιείς τρόποι.
  • Κάποιος/α που θα σε καταλαβαίνει και συμπονά όταν πας να λυγίσεις είναι πιθανόν το πολυτιμότερο αγαθό προκειμένου να συνεχίσεις.
  • Δώσε λίγη σεροτονίνη στον εγκέφαλο σου. Όχι, μην πάρεις LSD(βλ. 1) , προτίμησε τη γυμναστική, το σεξ (με μέτρο!) και αγόρασε κάποιο καινούργιο ρούχο ή πήγαινε ένα μικρό ταξιδάκι.
  • Αποταμίευσε. Δεν ξέρεις πότε και τι θα σου έρθει. Εκπτώσεις έρχονται.
  • Κάνε λάθη.
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 🙂
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *