ΕΑΝ ΕΙΣΑΙ ΛΑΤΡΗΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΤΟΥ

ΕΑΝ ΕΙΣΑΙ ΛΑΤΡΗΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΤΟΥ

Είναι η εποχή που οι φρέντο κι ο φραπέ αντικαθίστανται από κάθε λογής ζεστούς καφέδες. Καπουτσίνο, γαλλικός σε όλες τις εκδοχές του, ελληνικός, εσπρέσο κι όλες οι υποκατηγορίες του παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στους φαν του πιο διάσημου ροφήματος στον κόσμο. Καθημερινά υποτασσόμαστε στο εθιστικό του άρωμα και γινόμαστε δέσμιοι της μοναδικής του γεύσης καθώς αγγίζει το στόμα μας. Ανάλογα με το πόσο φανατικός είναι ο καθένας και πόσο ανάγκη τον έχει μπορεί να καταναλώσει 1,2,3 ή και περισσότερα φλιτζάνια καφέ.

Πολλές φορές επειδή πρόκειται για υγρό αγνοούμε την ύπαρξη θερμίδων. Το μόνο υγρό της διατροφής μας όμως που δε συμβάλλει στην ενεργειακή κατανάλωση είναι το νερό. Ο καφές ανήκει στην ομάδα ελεύθερων τροφίμων που αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες (<20Kcal/μερίδα) εξαιτίας των υδατανθράκων. Άρα ο καφές για τα άτομα που τον προτιμούν σκέτο και χωρίς προσμίξεις γάλακτος ή κρέμας δε συμβάλλει ουσιαστικά στην απόδοση ενέργειας.

Όμως πόσοι είναι αυτοί που αντέχουν την πίκρα του καφέ σε καθημερινή βάση; Οι περισσότεροι τον εμπλουτίζουν ή επιλέγουν να αναδείξουν τη γεύση του με ζάχαρη άσπρη ή μαύρη, με γάλα, με αφρόγαλα ή με κρέμα.

Ας δούμε αναλυτικά κατά πόσο αυξάνουν τις θερμίδες ενός φλιτζανιού καφέ τα παραπάνω:

  • Ελληνικός καφές: Μονός ή διπλός έχει 0 θερμίδες. Όμως για κάθε κουταλιά του γλυκού ζάχαρης που του προσθέτετε, υπολογίστε περίπου 20Kcal. Εάν βάζετε και γάλα τότε για κάθε 15 γ.(μια κουταλιά της σούπας περίπου) πλήρες ή συμπυκνωμένο γάλα υπολογίστε 10Kcal ενώ για άπαχο γάλα 5Kcal ανά 15 γ. Λίγες συνολικά θερμίδες. Εάν όμως τον συνοδεύετε με κάποιο κουλουράκι ή μπισκότο τα πράγματα δεν είναι τόσο αθώα. 
  • Γαλλικός καφές: 0 θερμίδες εάν τον πίνετε σκέτο. Κάθε κουταλιά του γλυκού ζάχαρη  του προσθέτει 20 Kcal.
  • Εσπρέσο: Ζεστός ή freddo αν τον προτιμάτε σκέτο δε θα πρεπε να ανησυχείτε. Για κάθε κουταλιά του γλυκού ζάχαρης ισχύουν τα ίδια, δηλαδή, 20Kcal. 
  • Καπουτσίνο: Εσπρέσο με γάλα. Αυτό αποκαλύπτει αυτομάτως από που προέρχονται οι θερμίδες του καπουτσίνο. Άπαχο (0% λιπαρά), ημίπαχο (1,5% λιπαρά) ή πλήρες γάλα προσθέτουν σε έναν διπλό καπουτσίνο 60Kcal, 90Kcal και 110Kcal αντίστοιχα. Το γάλα σε συνδυασμό με την προσθήκη ζάχαρης (20Kcal/5γ.) αυξάνει αρκετά τη θερμιδική πρόσληψη. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται εάν δεν περιορίζεστε σε ένα αλλά καταναλώνετε περισσότερους καπουτσίνο την ημέρα.
  • Latte: Το κλασικό ιταλικό latte φτιάχνεται με δύο δόσεις εσπρέσο, ζεστό γάλα και λίγο αφρόγαλα. Ουσιαστικά πρόκειται για καπουτσίνο με περισσότερο γάλα. Ίσως τελικά είναι ρόφημα για τους φαν του γάλατος κι όχι του καφέ. Για ένα διπλό latte η αντιστοιχία θερμίδων ανάλογα με το είδος του γάλατος που θα επιλέξετε είναι περίπου: άπαχο γάλα → 80Kcal, ημίπαχο → 120 kcal, πλήρες → 145 Kcal. Ιδανική σε αυτή την περίπτωση θα ήταν η αποφυγή ζάχαρης αλλά εάν την προτιμάτε υπολογίστε για κάθε κουταλιά του γλυκού ακόμα 20Kcal.
  • Φραπέ: Δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Στιγμιαίος καφές που φτιάχνει καθένας πολύ εύκολα, οικονομικά και γρήγορα. Οι προτιμήσεις για τον τρόπο κατανάλωσής του πολλές. Σκέτος, μέτριος, γλυκός, με λίγο γάλα, με μπόλικο γάλα, γάλα με λίγο καφέ και πάει λέγοντας. Όπως και να έχει τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Για κάθε κουταλιά του γλυκού ζάχαρη υπολογίστε 20Kcal και για κάθε μερίδα(5 γ.) συμπυκνωμένου γάλατος ακόμα 10Kcal. 

Disclaimer: Εάν είσαι άτομο που δεν υπολογίζει θερμίδες και δεν σε ενδιαφέρει η καθημερινή ενεργειακή κατανάλωση τότε πολύ πιθανό αυτό το άρθρο να σου περάσει αδιάφορο. Επίσης δεν πρόκειται για επιστημονικό άρθρο. Ωστόσο, θα ήταν καλό να έχεις μια προσεγγιστική πρώτη άποψη για τα παραπάνω.

Όπως κι αν επιλέξεις να τον πιεις, απόλαυσέ τον.Cheers!

 

 

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 🙂
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *