ΕΞΙ ΒΑΘΜΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ (=ΜΙΚΡΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ!)

ΕΞΙ ΒΑΘΜΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ (=ΜΙΚΡΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο  ΚΟΣΜΟΣ!)

«Μικρός που είναι ο κόσμος», αναφώνησα όταν μέσα από μια συζήτηση εξακριβώθηκε ότι η ξαδέρφη της φίλης μου από Πάτρα είναι συμφοιτητές με τον ξάδερφό μου στη Θεσσαλονίκη και κάνουν και παρέα. Και δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο παρόμοιο περιστατικό που έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα. Πολλοί θα το απέδιδαν στην τύχη ή σε σύμπτωση. Κάποιοι επιστήμονες (ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι)  όμως το πήραν πολύ πιο σοβαρά και κατέληξαν ότι ο κόσμος μας είναι όντως μικρός κι αυτά τα φαινόμενα μπορούν να εξηγηθούν με τη θεωρία που ανέπτυξε ο Stanley Milgram με τίτλο «Έξι βαθμοί διαχωρισμού».

Το φαινόμενο του μικρού κόσμου ( small world phenomenon) είναι η υπόθεση ότι η αλυσίδα των κοινωνικών γνωριμιών που απαιτούνται για τη σύνδεση ενός αυθαίρετου ατόμου με ένα άλλο άτομο οπουδήποτε στον κόσμο, είναι γενικά μικρή. Η ιδέα αυτή προκάλεσε την περίφημη φράση «έξι βαθμοί διαχωρισμού (6 degrees of separation)» μετά από το πείραμα «μικρού κόσμου» που πραγματοποιήθηκε το 1967 από τον Milgram. Στο πείραμα αυτό, ένα δείγμα Αμερικανών κλήθηκαν να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο-στόχο περνώντας ένα μήνυμα μέσα από μια αλυσίδα γνωστών. Το μέσο μήκος των επιτυχημένων αλυσίδων αποδείχθηκε ότι ήταν περίπου πέντε μεσάζοντες ή έξι στάδια διαχωρισμού.

Με πιο απλά λόγια όλοι συνδεόμαστε μεταξύ μας το πολύ σε έξι βήματα και απαρτίζουμε ένα μεγάλο δίκτυο αλληλεπιδράσεων. Οι φίλοι-φίλων που έχουμε είναι μια διασύνδεση, σε βαθμίδα έξι βημάτων, με ολόκληρο τον κόσμο. Οι γνωστοί των φίλων μας τους οποίους δεν γνωρίζουμε, έχουν απόσταση δύο βημάτων από εμάς, οι γνωστοί αυτών έχουν απόσταση τριών βημάτων και πάει λέγοντας. Φαντάζει απίθανο αλλά προσπαθήστε να το δοκιμάσετε.

Στην ιδέα αυτή ουσιαστικά βασίστηκε η δημιουργία των social networks, τα οποία έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή. Πριν το facebook υπήρχαν διάφορα άλλα, όπως τα SixDegrees (η πρώτη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία λειτούργησε την περίοδο 1997-2001) και το Friendster ή τα Ryze, LinkedIn και Spoke, τα οποία είναι αφιερωμένα στην επαγγελματική δικτύωση, που είναι και το ζητούμενο για τους επαγγελματίες των περισσότερων κλάδων.

Πάνω σε αυτή τη λογική έχουν επίσης βασιστεί όχι μόνο ταινίες (Magnolia, 21 Grams, Babel) αλλά και η πασίγνωστη σειρά Lost. Στη συγκεκριμένη παρ’ όλο που είναι όλοι άγνωστοι μεταξύ τους – σκεφτείτε, πόσους γνωστούς μπορείς να συναντήσεις σ’ ένα διηπειρωτικό ταξίδι με αεροπλάνο; – φαίνεται σιγά σιγά ότι με κάποιο τρόπο συνδέονται. Βλέποντας σκηνές απ’ το παρελθόν τους, καταλαβαίνουμε πως – χωρίς οι ίδιοι να το αντιλαμβάνονται – έχουν συναντήσει τυχαία κάποιον άλλο σε κάποια φάση της ζωής τους ή κάποιος συγγενής ή φίλος έχει συνομιλήσει μαζί του. Όποιος δεν την έχει δει να μια καλή ευκαιρία να την ξεκινήσει. http://www.imdb.com/title/tt0411008/

Κι επειδή σε πολλούς (κυρίως κάτοικους Αθήνας) θα πήγε το μυαλό στο 6 DOGS στο Μοναστηράκι που πήρε το όνομα του από την παραπάνω θεωρία με μια σημαντική προσθήκη της λέξης Global, δημιουργήθηκε η τέλεια αφορμή για ένα μικρό αφιέρωμα στον πολυχώρο αυτό που τα τελευταία χρόνια είναι άκρως ανερχόμενος σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είναι ένας χώρος που συνδυάζει οργανικά όλα τα στοιχεία του: ένα Studio Complex (εργαστήρια/ατελιέ για εικαστικούς, designers, και αρχιτέκτονες), ένα Project Space (χώρο που θα φιλοξενεί εκθέσεις, one-off events, και άλλα ποικίλα), ένα Bar, ένα Café, και ένα Utility Space πλήρως τεχνικά εξοπλισμένο για να φιλοξενεί συναυλίες, θεατρικά, workshops, ομιλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, και σεμινάρια.

Δεν προτείνεται ως ένας απλά καινούργιος χώρος, αλλά ως ένα νέο μοντέλο. Θα είναι ένας χώρος που θα δημιουργήσει έναν υψηλού προφίλ δυναμικό πυρήνα πολυσυλλεκτικών δραστηριοτήτων παραγωγής και παρουσίασης, μέσα στην καρδιά της πόλης.

dsc_0829dsc_0830dsc_0826

dsc_0831

 

Six D.O.G.S
Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι
210 3210510
http://sixdogs.gr

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 🙂
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *