ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Η Αθήνα κρύβει πολλές ομορφιές, το έχω ξαναπεί, το έχω ξανατονίσει. Αδιαμφισβήτητα είναι η πιο πυκνοκατοικημένη και βιομηχανοποιημένη με ίσως από τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης, πόλη της Ελλάδας. Όμως εάν η μοίρα σε έφερε να μένεις στην Αθήνα, τότε εκτός από το να παραπονιέσαι, άρχισε να την εξερευνάς! Έχει τόσες περιοχές κι η κάθε μία σίγουρα κρύβει ένα ή και περισσότερα διαμαντάκια. Ένα πάρκο, ένας πεζόδρομος, μία εναλλακτική καφετέρια, μία όμορφη πλατεία κι άλλα πολλά κοσμούν την πρωτεύουσα. Εάν ωστόσο δηλώνεις, λάτρης της φύσης τότε η Αθήνα έχει το κατάλληλο πακέτο καθαρού αέρα σε βουνό σε τιμή προσφοράς. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρεις ένα λεωφορείο και να πας στον Υμηττό. Εάν δεν το έχεις ακουστά, googlαρε το. Εγώ δε θα σου δώσω πληροφορίες για την πανίδα, τη χλωρίδα και την ιστορία του. Θα σου περιγράψω με λίγα λόγια όμως την πρώτη μου,περίπου, πεζοπορία σε αυτό το όμορφο βουνό της Αθήνας. 

Από τις πρώτες μέρες του Γενάρη και το κρύο καλά κρατεί. Η φίλη μου έδωσε δύο επιλογές για την πρώτη συνάντηση του 2017: Ή καφέ στην Αγία Παρασκευή, ή βόλτα στον Υμηττό. Αν κι ο καφές με τις δεδομένες συνθήκες ακουγόταν πολύ πιο δελεαστικός, επέλεξα τελείως παρορμητικά τη δεύτερη επιλογή. Έβαλα τα αθλητικά μου, πήρα σκούφο και γάντια στο σακίδιο σε περίπτωση που συναντούσαμε πολικό ψύχος και βρέθηκα με τη φίλη μου, η οποία τη διαδρομή των 6 χλμ που διανύσαμε περπατώντας, συνηθίζει να την κάνει τρέχοντας. “The perks of living near a mountain”, σκέφτηκα. Ήμουν πλάι σε μια γνώστρια του μέρους, οπότε δεν είχα να ανησυχώ για το μήπως χαθώ. Η επιθυμία μου για εξερεύνηση όμως ήταν μεγάλη. Ξεκινήσαμε την πεζοπορία μας από το ύψος του μοναστηριού “Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου”. Ο δρόμος στην αρχή ήταν χωματόδρομος που εύκολα μπορούσαμε να περπατήσουμε χωρίς να γυρίσουμε κάνα πόδι, ενώ στη συνέχεια συναντήσαμε ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Η μέρα που επιλέξαμε ίσως ήταν κι η ιδανικότερη. Ο ήλιος έλουζε την πλαγιά και μας ζέσταινε, οπότε ούτε γάντια, ούτε σκούφος ήταν απαραίτητα.

Στη διαδρομή μας δε συναντήσαμε πολλούς ακόμα πεζοπόρους. 2-3 οικογένειες με μικρά παιδιά, κάποιους ποδηλάτες και μερικούς ηλικιωμένους. Όποιος μας προσπερνούσε ή τον προσπερνούσαμε μας έδινε ευχές για μια όμορφη μέρα, κάτι που μου έκανε εντύπωση στην απρόσωπη για πολλούς Αθήνα. Όμως η φίλη μου που έρχεται συχνά, μου είπε ότι έτσι γίνεται. Είναι σαν να μας συνδέει κάτι όλους τους παρευρισκόμενους τη ίδια χρονική στιγμή στο ίδιο μέρος του βουνού! Το καλύτερο σημείο της αλληλεπίδρασης με τους συν-πεζοπόρους μας ήταν 2 ηλικιωμένοι κύριοι που κρατούσαν από μία γκλίτσα ο καθένας και με αργούς βηματισμούς ανέβαιναν την πλαγιά. Στην πρώτη συνάντηση μας γέμισαν με ευχές. Τους προσπεράσαμε και στο γυρισμό μας τους ξανασυναντήσαμε καθώς αυτοί ακόμα ανέβαιναν. Στη δεύτερη συνάντηση ανοίξαμε συζήτηση μαζί τους και τα λόγια τους μας έφτιαξαν τη μέρα, μας γέμισαν και μας συγκίνησαν. Γιατί είναι πολύ όμορφο να ακούς ευχές για το μέλλον σου και τη ζωή σου από άγνωστους ανθρώπους .

Όλη η διαδρομή ήταν καθηλωτική. Το βουνό είναι γεμάτο από πράσινο ενώ η θέα της Αθήνας είναι απίστευτη. Αντικρίζοντας την Αττική Οδό και το ΟΑΚΑ από εκεί ψηλά με τον καθαρό αέρα να σε αναζωογονεί ήταν ό,τι καλύτερο. Ανακαλύψαμε το πράσινο μονοπάτι, που αν και κρυμμένο κι ίσως απότομο για να κατέβεις και να το διασχίσεις ήταν μια ενδιαφέρουσα πινελιά στην πεζοπορία. Το καλύτερο σημείο ήταν πιθανότατα όταν αντικρίσαμε στη μέση του πουθενά ένα μικρό έλατο το οποίο ήταν στολισμένο με μπάλες και αστέρι. Οι συζητήσεις μας πάλι έφτασαν σε άλλο επίπεδο. Ήταν το περιβάλλον, ήταν η ανάγκη για αμπελοφιλοσοφίες ή ο άπλετος χρόνος που είχαμε μπροστά μας; Δεν ξέρω, όμως είμαι σίγουρη ότι κι η δική σας βόλτα στον Υμηττό θα συνοδευτεί από συζητήσεις με νόημα.

Γι αυτό μη χάνετε χρόνο! Κανονίστε την εξόρμησή σας στον Υμηττό άμεσα και θα με θυμηθείτε. Κρίμα να μένει αναξιοποίητη αυτή η μικρή όαση μέσα στην Αθήνα..

 

 

Και φυσικά το στολισμένο δεντράκι

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 🙂
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *