ΕΣΥ ΠΟΣΟ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ;

ΕΣΥ ΠΟΣΟ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ;

Μη σε ξεγελάσει ο τίτλος. Οι τίτλοι είναι για να ξεγελάνε. Ούτε για click bait πρόκειται. Έτυχε η καλύτερη επιλογή που είχα να είναι αυτή. Μία από τις καλύτερες. Εν τέλει δεν έδωσα και τόση σημασία στον τίτλο. Μπορούν πέντε λέξεις να χωρέσουν το νόημα ενός ολόκληρου κειμένου άραγε; Ας μη μακρολογώ καλύτερα. Ας περάσω στην ουσία και στο βασικό κορμό του τίτλου.

Ενηλικιώθηκες κι άρχισες να νιώθεις την ανάγκη να χαλαρώσεις κάπως τους δεσμούς με την οικογένειά σου. Άρχισες να νιώθεις ότι ήρθε η ώρα να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου, να απογαλακτιστείς, να βγεις στην κοινωνία σαν ένα ώριμο, κατασταλαγμένο αλλά άπειρο ον και να ζήσεις το κομμάτι σου. Να κάνεις τις επιλογές σου, να έχεις τις συνέπειες αυτών, να πάθεις, να μάθεις, να πέσεις, να σηκωθείς. Να έρχεσαι αντιμέτωπος με τα πραγματικά προβλήματα, αυτά που τόσα χρόνια αγνοούσες γιατί σε προστάτευαν οι γονείς σου. Να αποκτάς ευθύνες και να καλείσαι να τις διεκπεραιώσεις εμπρόθεσμα, με λογική και σύνεση.

Και κάπως έτσι αφού έχεις φάει τα μούτρα σου πολλές φορές, αφού έχεις ξεπεράσει πολλά εμπόδια και αστάθμητους παράγοντες φτάνεις σε ένα σημείο στο οποίο αισθάνεσαι έτοιμος, αισθάνεσαι ώριμος κι ετοιμοπόλεμος να έρθεις αντιμέτωπος με οποιαδήποτε δυσκολία, ατυχία, στραβοπάτημα βρεθούν μπροστά σου. Αισθάνεσαι σκληρός, δυνατός κι αλύγιστος για οποιαδήποτε συνθήκη σου χτυπήσει την πόρτα ή βρεθεί στο δρόμο σου. Είσαι σίγουρος ότι οι ευθύνες της ενήλικης ζωής σε έχουν κάνει πιο αναίσθητο.

Πόσο αναίσθητος μπορείς να γίνεις όμως; Πόσο μπορείς να απαρνηθείς την ανθρώπινη σου φύση; Τον εκνευρισμό και τα νεύρα σχεδόν πάντα θα ακολουθούν μια μικρή στενοχώρια και μια μικρή απογοήτευση. Τους διαπληκτισμούς επίσης. Οι τύψεις κι οι ενοχές θα είναι πάντα στο προσκήνιο. Δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Μπορείς να μάθεις να ελέγχεις καλύτερα τον εαυτό σου, μπορείς να χειρίζεσαι διαφορετικά τις καταστάσεις, όταν όμως τα συναισθήματα κάνουν την guest εμφάνισή τους, πόσο διαχειρίσιμα είναι τα πράγματα;

Όταν βγαίνεις από το σπίτι το πρωί γεμάτος διάθεση κι ενθουσιασμό για την ημέρα που άδραξε, πόσο γρήγορα μπορείς να πέσεις ψυχολογικά επειδή ο πρώτος άνθρωπος που συνάντησες ήταν ένας άστεγος στο δρόμο που κοιμήθηκε μέσα στο κρύο και τη βροχή ή ένας επαίτης στο μετρό που παρακαλάει για μια μικρή ενίσχυση για να φάει; Επειδή συνάντησες τυχαία ένα παιδί με ειδικές ανάγκες που η ζωή δεν ήταν τόσο γενναιόδωρη μαζί του. Επειδή είδες μια οικογένεια προσφύγων να προσπαθούν να προσανατολιστούν στο χάος της Αθήνας. Επειδή πάτησες μια πεταμένη σύριγγα στο δρόμο κι αναρωτήθηκες που να βρίσκεται ο χρήστης της. Επειδή άκουσες μια μητέρα να φωνάζει στο παιδί της. Επειδή έγινες μάρτυρας δύο οδηγών που τσακώνονται για μια παράνομη προσπέραση.

Επειδή έρχεσαι καθημερινά αντιμέτωπος με γεγονότα στα οποία νιώθεις κάτι μέσα σου να σπάει, αισθάνεσαι την πληρότητα να απομακρύνεται και την καρδιά να σκιρτάει. Γεγονότα στα οποία είσαι ένας απλός εξωτερικός παρατηρητής κι όμως σε δοκιμάζουν και κάνουν τα συναισθήματα να χτυπάνε κόκκινο και καμπανάκι. Γεγονότα τα οποία δύσκολα αποφεύγεις στην καθημερινότητα, γεγονότα που συσσωρεύονται μέσα σου και νομίζεις ότι σε κάνουν πιο αναίσθητο. Όμως δε σε κάνουν αναίσθητο. Το ίδιο θα λυγίσεις στο 1ο περιστατικό, το ίδιο και στο 101ο. Σε κάνουν, ωστόσο, πιο δυνατό. Σε γεμίζουν με εμπειρία, με κατανόηση, με σύνεση, με υπομονή, με επιμονή να τα ξεπερνάς και να προχωράς. Πάντα η σκέψη πάει στο «τι θα γινόταν αν ήμουν εγώ στη θέση αυτών των ανθρώπων;». Είναι μια σκέψη σα φυσιολογικό επακόλουθο των αρνητικών συναισθημάτων, που βοηθάει στο να κατανοηθούν κάποιες καταστάσεις καλύτερα.

Η ζωή πολλές φορές μπορεί να γίνει άδικη είτε με μας είτε με τους γύρω μας.  Το θέμα είναι να μην τα παρατάμε, να μην τα βάζουμε κάτω και όσο μπορούμε να ενισχύουμε και να θυμόμαστε την ανθρώπινη φύση μας η οποία τείνει να ‘ρομποτοποιηθεί’. Τείνει να ελαχιστοποιηθεί για πολλούς λόγους, πάντα βρίσκεται κάτι να την αναγεννήσει. Λίγη θέληση να υπάρχει, λίγος αυθορμητισμός και μηδαμινή καταπίεση συναισθημάτων. 

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 🙂
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *