Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΓΟΡΑΣ

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΓΟΡΑΣ

Τι συμβαίνει όταν ένα πρωί που ξυπνάς βάναυσα και προσπαθείς να συνέλθεις από τη νάρκωση το πρώτο πράγμα που σου έρθει στο μυαλό είναι αυτό;

«Η ζωή είναι σα μια απόδειξη αγοράς».

Πιθανότατα, θα ανατρέξεις στα όνειρα που συνόδευσαν τον ύπνο σου και θα αποδώσεις αυτή την ασυναρτησία που σκέφτηκες σαν ένα πρωινό κατάλοιπό τους. Τι συμβαίνει όμως όταν δεν μπορείς να βρεις ούτε μια απειροελάχιστη συσχέτιση μεταξύ τους; Κάπου μεταξύ ξύπνιου κι ύπνου θα αναρωτηθείς αν αξίζει να ασχοληθείς περαιτέρω με την εξήγηση και την πηγή απόρροιας αυτής της περίεργης κατά τα άλλα πρότασης. Να πεις ότι είχε μια δυναμική ή ότι έκρυβε κάτι βαθύτερο θα άξιζε να δώσεις σημασία. Οι παρομοιώσεις έχουν λόγο ύπαρξης όταν βγάζουν νόημα. Και πόσο νόημα και βάθος μπορεί να κρύβει η πρώτη ακούσια σκέψη της ημέρας;

Μάλλον καμία. Καλύτερα να σταματήσεις να πήζεις με ανούσιες κι άστοχες σκέψεις το μυαλό σου από τόσο πρωί. Σε περιμένει μια πολυάσχολη μέρα γεμάτη ψυχοσωματική κούραση και πολλές εκπλήξεις και δε χρειάζεται να ζαλίζεις το μυαλό σου.

Εμένα όμως που μου έτυχε δεν μπόρεσα να αποβάλλω αυτή τη σκέψη. Το έκανα προσωρινά μέχρι να ετοιμαστώ αλλά στο δρόμο για τη σχολή προσπαθούσα ανελέητα να βρω ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ ζωής κι απόδειξης. Ήξερα ότι αν υπήρχε κάποια σύνδεση θα την είχα βρει πολύ νωρίτερα, χωρίς να χρειάζεται να ξεζουμίζω τον εγκέφαλό μου. Κρίμα ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Πίστεψα αρκετά στο ότι δεν πρόκειται για μια τυχαία και pointless σκέψη, παρά για ένα σημάδι ότι ήρθε η σειρά μου να αμπελοφιλοσοφήσω. Να γίνω μία μικρή Πάολο Κοέλιο. Που τέτοια τύχη όμως. Η έμπνευση δε σου χτυπά ξαφνικά την πόρτα. Ανακαλύπτεις ότι υπάρχει μέσα σου κι αρχίζεις να την καλλιεργείς. Και σιγά-σιγά τη χτίζεις, την εμπλουτίζεις, την κάνεις κομμάτι σου, τη διαδίδεις αν θες κι αν σε ενδιαφέρει να μάθουν ποιος είσαι και τι πρεσβεύεις. Όπως ακριβώς και μια απόδειξη αγοράς. Τη δείχνεις σε κάποιον μόνο άμα θες να φανερώσεις τι αγόρασες.

Ωπ! Να η πρώτη σύνδεση. Ήρθε απροσδόκητα μετά από αυτό τον καταιγισμό σκέψεων. Τώρα νιώθω έτοιμη να διατυπώσω την αρχική μου πρόταση πιο ολοκληρωμένα. Για να δω που θα καταλήξω…

Η ζωή είναι σα μια απόδειξη αγοράς. Ό,τι κάνεις, ό,τι πράττεις, ο χρόνος που ξοδεύεις, ο τρόπος που τον ξοδεύεις, το πού τον ξοδεύεις, τα άτομα που γνωρίζεις, τα άτομα που κρατάς, αυτά που δεν κρατάς, οι “εκπτώσεις” που κάνεις είτε στις ανθρώπινες σχέσεις, είτε στον εαυτό σου όλα καταγράφονται σε ένα αόρατο χαρτί και δημιουργούν εσένα κι αυτό που είσαι κι επιλέγεις να είσαι. Αν τα φυλάξεις με προσοχή θα μείνουν ακέραια και θα σε συνοδεύουν. Πολλές φορές δε θα είσαι σίγουρος για κάτι, θα αμφιταλαντεύεσαι και θα παλεύεις με το μέσα σου για το αν αξίζει να το βάλεις στο καλάθι σου. Αν για κάτι δεν είσαι σίγουρος έχεις την επιλογή να μην το “αγοράσεις”. Από τη στιγμή όμως που το κάνεις, πρόσεχε να μη σβηστεί γιατί είναι κομμάτι σου και σου ανήκει. Αν αρχίσεις και διαγράφεις πολλά κομμάτια σου τότε ακυρώνεις τη ζωή που έζησες, όπως ακριβώς ακυρώνεται και αχρηστεύεται μια απόδειξη όταν το μόνο που φαίνεται είναι η αρχή και το τέλος της. Ο χρόνος θα τα ξεθωριάσει όλα, αναμφισβήτητα. Το μελάνι της ζωής είναι οι αναμνήσεις. Με λίγη προσοχή όμως, με τη σωστή καθοδήγηση, με τις κατάλληλες αναδρομές όλα θα μείνουν ακέραια να σε συνοδεύουν και να σε χαρακτηρίζουν.

Δεν είναι απαραίτητο να δείχνεις σε όλους όλες σου τις πτυχές. Κράτα τις σημαντικές κατ’ εσένα «αγορές» για εσένα και για αυτούς που νιώθεις ότι μπορείς να τις μοιραστείς και να μείνουν μεταξύ σας.
Όσο για τις τιμές; Οι τιμές θα μπορούσαν να αντιστοιχηθούν με το κόστος σε συναισθήματα που βιώνεις. Οτιδήποτε στη ζωή σου έχει ένα συναισθηματικό αντίτιμο. Όχι απαραίτητα αρνητικό. Τα συναισθήματα κι ο συνδυασμός αυτών είναι τόσα πολλά. Χαρά, ενθουσιασμός, έκσταση, αγάπη, ευφορία, ευτυχία, συγκίνηση, λατρεία, λύπη, μίσος, θυμός, φόβος, αηδία, ελπίδα και πάει λέγοντας. Κάθε κατάσταση, κάθε γεγονός, κάθε άνθρωπος της ζωής σου σίγουρα μπορεί να περιγραφεί με ένα συναίσθημα. Αν όχι, προσπάθησε θα βρεις ένα που να του ταιριάζει.

Μιας και δε θα καταφέρω να μείνω στην ιστορία με το «Η ζωή σα μια απόδειξη αγοράς» ας κλείσω με μια φράση κάποιου που έμεινε στην ιστορία γιατί είχε λίγη παραπάνω ρέντα από εμάς (ή και όχι):

“Be yourself; everyone else is already taken.”

Oscar Wilde

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 🙂
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *