Η ΠΑΤΡΑ ΦΟΡΕΣΕ ΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΤΗΣ

Η ΠΑΤΡΑ ΦΟΡΕΣΕ ΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΤΗΣ

Η Πάτρα φόρεσε και φέτος τα γιορτινά της. Ίσως πιο λιτή από κάθε άλλη φορά, συμφωνώντας με το κλίμα απλότητας και λιτότητας της εποχής και χωρίς καμία άχρηστη κι ανούσια ρόδα να στολίζει την πλατεία Γεωργίου. Εξάλλου το κλίμα των γιορτών δεν το διαμορφώνουν μόνο τα φωτάκια, τα δέντρα και οι ψεύτικοι χιονάνθρωποι. Αυτά υπάρχουν για να μας υπενθυμίζουν ότι διανύουμε μια ευχάριστη εποχή, να ζεσταίνονται οι καρδιές μας, να φωτίζονται τα πρόσωπά μας με λίγη περισσότερη χαρά από ότι συνήθως και να ανταλλάσσουμε πολλά υποσχόμενες και όμορφες ευχές με βαθιά νοήματα.

Η πλατεία Γεωργίου λοιπόν, ντύθηκε γιορτινά. Ένα μικρό χριστουγεννιάτικο χωριό στήθηκε μεταξύ των δύο σιντριβανιών κι ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο με άσπρα led φωτάκια ανεγέρθη στο κέντρο της. Μια οικογένεια χιονάνθρωπων καθώς και το έλκηθρο του Αι Βασίλη με δύο από τα ελάφια του είναι εκεί μέρα νύχτα διαθέσιμα για να φωτογραφηθούν μικροί και μεγάλοι. Τα ξύλινα σπιτάκια που βρίσκονται περιμετρικά του δέντρου προσφέρουν νόστιμες λιχουδιές και γλυκίσματα για  όλα τα γούστα. Απλή, λιτή κι απέριττη η Πλατεία Γεωργίου χωρίς υπερβολικούς και πολυδάπανους στολισμούς και περίεργα φωτάκια στα λιονταράκια.

Λίγο πιο πέρα στην Τριών Ναυάρχων στήθηκαν για την Πρωτοχρονιά οι καθιερωμένοι Μποναμάδες (=Πρωτοχρονιάτικο Δώρο). Πάγκοι έχουν καλύψει και το πάνω και το κάτω μέρος του πεζόδρομου  και οι μικροπωλητές άπλωσαν το εμπόρευμά τους. Ένα μικρό πανηγύρι στο κέντρο της Πάτρας είναι το έθιμο αυτό κι όσοι θέλουν να αγοράσουν μικρά δώρα για όλους και βρίσκονται στο παρά πέντε της αλλαγής του χρόνου αξίζει να τους επισκεφτούν.

Σε γιορτινό κλίμα και τα Ψηλά Αλώνια (Ψηλαλώνια για χάρη συντομίας). Αν και το τεράστιο καρουζέλ που συνήθιζε να κοσμεί την πλατεία τα τελευταία χρόνια εκλείπει, ένα μίνι λούνα παρκ στήθηκε για να ικανοποιήσει όλους τους μικρούς μπόμπιρες που θέλουν να ξεδώσουν και να κατευνάσουν την ενέργεια που κρύβουν μέσα τους.

Για τους υπερβολικά υπερκινητικούς μπόμπιρες όμως η λύση είναι μία: Παραμυθούπολη. Μια πρωτοβουλία του Δήμου που ξεκίνησε μόλις λίγα χρόνια πριν και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Ιδανικός προορισμός για οικογένειες αλλά και για παρέες που θέλουν να ξεφύγουν από τα καθιερωμένα. Bungee Jumping, συγκρουόμενα, καρουζέλ, καράβι, λαβύρινθος, face painting, αποστολή γράμματος στον Αι Βασίλη είναι μόνο λίγες ενδεικτικές δραστηριότητες που προσφέρει η Παραμυθούπολη.

Κι αν νομίσατε ότι η Πάτρα δεν έχει παγοδρόμιο, τότε πέσατε έξω. Γιατί έχει και παγοδρόμιο. Στο εμπορικό στη Veso Mare. Για αρχάριους και προχωρημένους το παγοδρόμιο έχει στηθεί, είναι ανοιχτό μέχρι τις δέκα το βράδυ κι είναι τόπος συνύπαρξης μικρών και μεγάλων.

Εάν πάλι είστε τύποι που σας χαρακτηρίζει η μοναξιά κι ο στοχασμός κι η πολυκοσμία σας τρομάζει, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να απολαύσετε τη γιορτινή Πάτρα τότε μια βόλτα στην Τριών Συμμάχων και στο λιμάνι είναι ο ιδανικός προορισμός. Ένα ζεστό καφέ στο χέρι, σκούφο, κασκόλ και μια καλή παρέα κι έτοιμοι.

Οτιδήποτε κι αν κάνετε οι Πατρινοί και οι μη να θυμάστε πως το νόημα των γιορτών δεν κρύβεται ούτε πίσω από το δέντρο, ούτε στο καρουζέλ ή στα δώρα. Το νόημα φανερώνεται μέσα από μια αγκαλιά, μέσα από λόγια και πράξεις αγάπης, μέσα από οικογενειακές στιγμές και στιγμές με φίλους. Έτσι χαράζονται όμορφες αναμνήσεις!

Ευτυχισμένο το 2017! Να φέρει υγεία, αγάπη κι ό,τι λέξη αρχίζει από ευ-.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 🙂
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *