ΚΑΘΕ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ( ; )

ΚΑΘΕ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ( ; )

Έλα πες πόσο σου τη δίνει αυτή  η φράση; Από το ένα έως το δέκα ένα έντεκα το παίρνει; Είναι σαν να παίρνεις την απάντηση «έλα ρε μην αγχώνεσαι», όταν παραδέχεσαι ότι είσαι αγχωμένος. Σαν να λες «παραλίγο να τρακάρω χθες» και να σου λένε «έλα μωρέ, υπερβολές». Είναι η φράση που δε θες με τίποτα να ακούσεις, τη χρονική στιγμή που δε θες να την ακούσεις υπό συνθήκες που ρητά απαγορεύουν να την ακούσεις. Κι όμως την ώρα που θα εξιστορείς τον πόνο σου, κάποιος θα βρεθεί να την ξεστομίσει. Δε θα την πει κακοπροαίρετα, ούτε θα κατανοήσει πόσο επιδείνωσε την ψυχολογία σου, όμως εσύ ένιωσες αυτές τις τέσσερις λέξεις πισώπλατη μαχαιριά.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί μια φράση κρύβει τόση δυναμικότητα μέσα της που είναι ικανή να ανατρέψει μια κατά τα άλλα ήρεμη και εφησυχασμένη ψυχολογία; Μα πάνω από όλα τι κρύβεται πίσω από αυτή τη μικρή φράση; Γιατί κυκλοφορεί ακόμα στην πιάτσα εάν προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα, εκνευρισμό κι οργή; Μήπως κρύβει μέσα της μια μεγάλη αλήθεια, μια αλήθεια που αργεί, που έρχεται μακροπρόθεσμα και βιαζόμαστε να την κρίνουμε;

Εντάξει κακά τα ψέματα, έχει γίνει λίγο καραμέλα. Τη λένε παντού, σε όλες τις περιστάσεις. Από το πιο μικρό δυσάρεστο γεγονός μέχρι και το πιο μεγάλο. Από την απώλεια ενός υλικού αγαθού όπως το κινητό, μέχρι την απώλεια ενός προσώπου. «Κάθε εμπόδιο για καλό», ακούς πάνω στα αναφιλητά σου. Ε όχι ρε συ, όχι. Αυτό το εμπόδιο μόνο για καλό δεν ήρθε. Βασικά, ας ξεκινήσουμε από τη φράση αυτή καθεαυτή. Μιλάμε για εμπόδια, πώς γίνεται να είναι καλά; Πώς γίνεται μια λέξη που δημιουργήθηκε για να περιγράψει κάτι αρνητικό, μια δύσκολη κατάσταση, να χρησιμοποιείται παρηγορητικά; Δε βγάζει καν νόημα όλο αυτό.

Κι έχεις από πάνω σου τους μεγαλύτερους, τους σοφότερους και ωριμότερους της υπόθεσης να υποστηρίζουν αυτή τη φράση περισσότερο κι από το πόσο απαίσια είναι η κατάσταση στη χώρα. Μα φυσικά, αφού κάθε εμπόδιο είναι για καλό, πώς να τους νοιάξει η οικονομική κατάσταση της χώρας; Αντ’ αυτού είναι έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να βγάλουν διάγγελμα υποστήριξης του μέγα εμπνευστή αυτής της κατά τα άλλα υπέροχης φράσης. Κι επειδή την πήρα πολύ μονόπλευρα την όλη υπόθεση και μπορεί να κατηγορηθώ για ασύστολη αποδοκιμασία κι ατίμωση των αρχαίων ημών προγόνων, ας συμπεριλάβω και μια περίληψη του διαγγέλματος που θα έκανε ένας μεγαλύτερος σε αυτήν εδώ τη θέση.

Θα ξεκινούσε μάλλον κάπως έτσι..

«Εντάξει, προφανώς καταλαβαίνω τον προβληματισμό σου. Στην ηλικία σου προβληματιζόμουν το ίδιο για τους ίδιους λόγους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και την ίδια ροή σκέψης. Όμως η ζωή είναι εμπειρίες. Εμπειρίες που κερδίζονται με κόπο και χρόνο. Εμπειρίες που μας κάνουν λίγο πιο ώριμους, λίγο πιο στοχαστικούς. Δε θα είναι πάντα καλές εμπειρίες. Θα υπάρχουν καταστάσεις που θα μας βγάλουν από το comfort zone μας παρά τη θέλησή μας, θα μας στενοχωρήσουν, θα μας ταλαιπωρήσουν, θα μας εγκλωβίσουν, θα μας ταρακουνήσουν, θα μας παγιδεύσουν. Καταστάσεις που θα τις βλέπουμε ξεκάθαρα σαν εμπόδια στην αρχή. Και στη μέση. Πίσω από αυτό το εμπόδιο κρύβεται ένα τόσο δα μικρό καλό. Το οποίο δε θα αρχίσει ποτέ να μεγαλώνει. Απλά θα αρχίσει να μικραίνει το εμπόδιο. Και το εμπόδιο θα αρχίσει να μικραίνει με το πέρασμα του χρόνου. Θα αρχίσει να ξεθωριάζει, να αποδυναμώνει και τότε μετά από τα πολλά θα κάνει την εμφάνισή του το “καλό”, το οποίο πάντα υπήρχε δίπλα μας απλά ποτέ δεν το βλέπαμε γιατί το κάλυπτε καλά το εμπόδιο. Τώρα όσον αφορά αυτό το καλό, συνήθως δεν είναι δυνατό να αντισταθμίσει το κακό που έχει προηγηθεί. Είναι αρκετό όμως να σε κάνει να δεις τη θετική πλευρά, να γεμίσεις με αισιοδοξία και κυρίως δύναμη ψυχική να συνεχίσεις να ζεις και να απολαμβάνεις στιγμές μικρές και μεγάλες»

Τώρα βέβαια κάπου μπερδεύτηκα. Αυτά ήταν λόγια κάποιου μεγάλου ή λόγια κάποιου μεγάλου εμφυτευμένα στο μυαλό μου; Γιατί κάπως σαν να αναθεώρησα, κάπως σαν να συμφώνησα, κάπως σαν να μπερδεύτηκα για το τι τελικά πιστεύω για το “Κάθε εμπόδιο για καλό”. Νομίζω η πορεία της ζωής θα μου φανερώσει εάν αυτή η φράση βγήκε σαν “παρηγοριά στον άρρωστο” ‘η τελικά όντως έχει προκύψει από αληθινά γεγονότα απλών καθημερινών ανθρώπων που ξεπερνάνε τις δυσκολίες και κοιτάζουν συνεχώς μπροστά.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 🙂
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *