ΜΙΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

ΜΙΑ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Το επίθετο ‘μελαγχολική’ το χρησιμοποίησα αποκλειστικά για να δικαιολογήσω τις σκοτεινές φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο. Από τη μία κακή η επιλογή της μέρας λόγω συννεφιάς, από την άλλη όμως ήταν η ιδανική επιλογή που σηματοδότησε την επανέναρξη εξερεύνησης της Αθήνας ύστερα από το τέλος μιας πιεστικής εξεταστικής.

Η αλήθεια είναι ότι πριν ξεκινήσουμε να πάμε δεν κάναμε την ανάλογη έρευνα για το τι πρόκειται να δούμε εκεί, τι δραστηριότητες προσφέρει το ίδρυμα ή αν θα συνοδεύαμε τη βόλτα με καφέ ή κάποιο σνακ. Κινηθήκαμε λίγο τυφλά, λόγω της μεγάλης απήχησης που φαίνεται να έχει το τελευταίο διάστημα. Κίνητρό μας λοιπόν η τουλάχιστον μία φωτογραφία την ημέρα από κοινοποίηση της παρουσίας εκεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των φίλων μας.

Η πρόσβαση αρκετά εύκολη και με αρωγό πάντοτε το GPS χρησιμοποιήσαμε 2 λεωφορεία και σε μισή ώρα ήμασταν στον προορισμό μας. Το πρώτο πράγμα που αντικρίσαμε ήταν η επιβλητικότητα του ιδρύματος πριν καν εισέλθουμε στα άδυτά του. Το ίδιο ακριβώς βέβαια συνέβη και στο εσωτερικό του. Δε γίνεται να μη νιώσεις έστω και μια μικροποσότητα δέους. Δέος όμως όχι απαραίτητα για την αριστοκρατικότητα και την πολυτέλεια που υποβόσκει σε αυτό το δημιούργημα, αλλά κυρίως για τις δυνατότητες και τις ικανότητες των ανθρώπων να εξελίσσονται συνεχώς με οποιονδήποτε τρόπο και να δίνουν την ευκαιρία σε άλλους να κάνουν το ίδιο.

Μιας και δεν είχαμε πάει προετοιμασμένες ως προς το τι θα αντικρίζαμε ξεκινήσαμε την περιήγηση περιμετρικά του υδάτινου καναλιού ή αλλιώς της τεράστιας ορθογώνιας πισίνας  που είναι και το κύριο και κεντρικό χαρακτηριστικό του εργοταξίου όπως συνηθίζεται να αναφέρεται στο site ( προφανώς μάθαμε εκ των υστέρων ότι αποκαλείται έτσι). dsc_0397Ίσως οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, ίσως στην ώρα αλλά οι επισκέπτες ήταν ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα, οπότε εκμεταλλευτήκαμε το γεγονός τραβώντας άπειρες φωτογραφίες (σέλφι και μη) ενώ η ησυχία επέτρεπε την ανάπτυξη συζητήσεων ποικίλης θεματολογίας. Με λίγα λόγια εξαντλήσαμε κάθε πιθανό θέμα συζήτησης και μέχρι και το τελευταίο mb μνήμης στα κινητά μας.

Συνεχίσαμε την περιήγηση στον εσωτερικό χώρο στον οποίο δεν υπήρχε κάτι αξιοσημείωτο, οπότε πήραμε το ασανσέρ (ανελκυστήρα, σωστότερα) και καταλήξαμε στον 8ο και τελευταίο όροφο τον οποία αποκαλούσαμε ταράτσα μέχρι να μάθουμε την επίσημη ονομασία: Ενεργειακό στέγαστρο. Αυτό ήταν με διαφορά το καλύτερο σημείο της επίσκεψής μας. Πρώτη φορά είχαμε τη δυνατότητα να δούμε όλη την Αθήνα συμπυκνωμένη. Η θέα απερίγραπτη, συγκλονιστική, ανεπανάληπτη, επιβλητική κι ένα σωρό ακόμα κοσμητικά επίθετα.  Ακόμα και με συννεφιά δεν έχασε καθόλου τη μαγεία της. Μια μαγεία που είναι συνδυασμός της αρμονικής συμβίωσης φύσης κι ανθρώπινης παρέμβασης σε αυτή.

dsc_0498 dsc_0500 dsc_0459 dsc_0454

 

Υποκειμενικά μιλώντας δεν υπήρχε κάτι εξαιρετικά ιδιαίτερο για το οποίο αξίζει αναμφισβήτητα αύριο κιόλας να πάτε να δείτε. Την επίσκεψή μας ομόρφυνε ο καιρός (τελικά μας άρεσε η συννεφιά) που ευνόησε να καρποφορήσει μια ξεχωριστή συζήτηση, η ιδιαιτερότητα του γραφικού αυτού μέρους, η συγκλονιστική θέα και μια μικρή έκθεση που είχε στηθεί για την εβδομάδα εκείνη.

dsc_0434Έκθεση γλυπτών με θέμα: Αρχαία Ελλάδα

Η πρότασή μας είναι να κανονίσετε μια εξόρμηση προς Παλαιό Φάληρο. Εάν είστε τύποι της περισυλλογής είναι το ιδανικό μέρος, εάν πάλι θέλετε να συνδυάζετε τα ‘ταξιδάκια’ σας με δραστηριότητες τότε πριν κινήσετε προς τα εκεί ρίξτε μια ματιά για το αν σας ενδιαφέρει η εκδήλωση που φιλοξενεί την εβδομάδα που θέλετε.

Βοηθητικά links:

http://www.snf.org/el/protoboulies/kpisn/kentro-episkepton/

http://www.snfcc.org/visitors-center/events/?lang=el

Χρήσιμες Πληροφορίες:

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει οργανισμούς που προβλέπεται να προσφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία, με έμφαση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως  τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, και επίσης επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το ΙΣΝ στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού. http://www.snf.org/el/isn/istoria-skopos/

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 🙂
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *