Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗ FERRARI ΤΟΥ

Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΗ FERRARI ΤΟΥ

Όταν ήμουν πιο μικρή διάβαζα πάρα πολύ και κυρίως πάρα πολλά εξωσχολικά βιβλία. Είχα μια αρκετά μεγάλη παρακαταθήκη από τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια μου που ήταν επίσης βιβλιοφάγοι, οπότε για αρκετά χρόνια βολευόμουν με τα ήδη υπάρχοντα βιβλία. Θυμάμαι όμως χαρακτηριστικά  τη στιγμή που τα βαρέθηκα. Δεν είχα προλάβει να τα διαβάσω όλα αλλά ήθελα να διαβάσω ένα βιβλίο το οποίο να το έχω διαλέξει εγώ. Να πάω σε ένα βιβλιοπωλείο και μπροστά μου να απλώνονται δεκάδες διαφορετικά βιβλία και να παίρνω στα χέρια μου αυτό που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Και να καταλήγω να αγοράζω αυτό που συνδύαζε κάποια από τα απαραίτητα χαρακτηριστικά: πολλές σελίδες, φαντασμαγορικό εξώφυλλο, τίτλος με μυστήριο και μια έξυπνη περίληψη που σε αφήνει με ερωτηματικά.

Κάπως έτσι άρχισα να χτίζω τη δική μου συλλογή από βιβλία. Κάποια τα τελείωνα μέσα σε δύο μέρες και κάποια άλλα έκανα κι εβδομάδες να τα ολοκληρώσω γιατί δεν ήταν τόσο συναρπαστικά όσο περίμενα. Περνώντας τα χρόνια ο ρυθμός που διάβαζα βιβλία άρχισε να μειώνεται. Θες οι υπερβολικά αυξημένες υποχρεώσεις του λυκείου, θες οι εξωσχολικές δραστηριότητες κι ο μειωμένος ελεύθερος χρόνος, θες η ξαφνική εμφάνιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κι η ευκολία του διαδικτύου; Μια μίξη από τα παραπάνω με οδήγησαν στην τραγική κατάσταση (προσωπική εκτίμηση) του να μην έχω διαβάσει λογοτεχνικό βιβλίο για τρία χρόνια.

Ακόμα κι αν άρχιζα ένα, δεν το έφτανα ούτε μέχρι τη μέση. Αν και το θεωρούσα μια προσωπική ήττα δεν έκανα κάτι για να το ανατρέψω. Δεν πήγα ποτέ να ψάξω να βρω το βιβλίο που θα με έβγαζε από αυτό το βάλτο. Μέχρι που έφτασε το σημείο που είχα ξεχάσει πόσο αγαπώ τα βιβλία. Η υπερβολική ενασχόληση με τις ηλεκτρονικές πηγές ενημέρωσης ακόμα και για τη σχολή με αποξένωσαν τελείως από κάθε μορφής βιβλίο.

Πρόσφατα όμως δέχτηκα ένα δώρο για τη γιορτή μου από μία φίλη μου. Επέλεξε να μου αγοράσει ένα βιβλίο πέρα από οτιδήποτε άλλο. Ενθουσιάστηκα με το δώρο υπερβολικά, όμως παράλληλα ήμουν συγκρατημένη. Φοβήθηκα μήπως δεν καταφέρω να το ολοκληρώσω ποτέ και τη στενοχωρήσω. Η αλήθεια είναι ότι είχα ακουστά τόσο για το συγγραφέα  όσο και για το βιβλίο καθώς επρόκειτο για best seller, όπως και τα περισσότερα βιβλία του.

Το ίδιο κιόλας βράδυ ξεκίνησα να το διαβάζω. Διστακτικά και δειλά, ένα αίσθημα το οποίο έφυγε μετά τις 5 πρώτες σελίδες. Κι αυτό γιατί η εισαγωγή του βιβλίου «Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του» δεν είναι τεράστια με πολλές σάλτσες απλά και μόνο για να καλυφθεί ορισμένος αριθμός σελίδων. Είναι κοφτή, σύντομη και περιεκτική και είναι μια ομαλή μετάβαση στο κύριο θέμα και στις βασικές εξελίξεις. Το βιβλίο περιστρέφεται γύρω από ένα πάμπλουτο δικηγόρο ο οποίος ύστερα από ένα σχεδόν μοιραίο περιστατικό με την υγεία του που τον έφερε μια ανάσα πριν από το θάνατο, αποφάσισε να απαρνηθεί την πλουσιοπάροχη ζωή του, να εγκαταλείψει τον υλικό κόσμο και να ξεκινήσει την αναζήτηση του εαυτού του και του πραγματικού σκοπού της ζωής στην Ανατολή.

Τα καταφέρνει με επιτυχία έχοντας αρωγούς στην προσπάθεια του, τους γιόγκι που του ξεδιπλώνουν σιγά-σιγά τα μυστικά τους για εσωτερική γαλήνη, εσωτερικό πλούτο, ζωντάνια κι ευτυχία. Μέσα στο βιβλίο παραθέτονται πρακτικοί τρόποι, με τους οποίους ο αναγνώστης μπορεί να ταυτιστεί και να εφαρμόσει στην καθημερινή του ζωή. Αν και γράφτηκε 20 χρόνια πριν δεν έχει χάσει καθόλου από τη διαχρονικότητά του, γι αυτό και συνεχίζει να κερδίζει αναγνώστες και λάτρεις.

Άτομο που πήζουν στην καθημερινότητά τους, άτομα που ψάχνουν μέσα στους έντονους ρυθμούς της ζωής να βρουν τον εαυτό τους, άτομα που αναζητούν το σκοπό της ζωής σίγουρα θα βρουν ένα κομμάτι του εαυτού τους μέσα σε αυτό το βιβλίο καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα βιβλία του Robin Sharma. Παρουσιάζει μέσα από πολύ έξυπνες παραβολές, πρακτικούς τρόπους να ζήσει ο καθένας μια ζωή για την οποία θα είναι περήφανος.

Ο Robin Sharma εστιάζει στον ηγέτη που κρύβει μέσα του ο κάθε άνθρωπος. Μια έννοια παρεξηγημένη από πολλούς, που όμως δεν εννοεί τον αρχηγό μιας ομάδας που θα επιβάλλει στους άλλους τι να κάνει, αλλά αφορά το κάθε άτομο μεμονωμένα. Ηγέτης του εαυτού του που θα τον κάνει δυνατό χαρακτήρα, έτοιμο να αρπάξει την κάθε ευκαιρία, να πάρει πρωτοβουλίες και να αλλάξει ριζικά ότι δεν του αρέσει.

Γι αυτό η επόμενη αγορά σας σε βιβλίο ή αν έχετε κάποιον που θα μπορούσατε να το δανειστείτε ας είναι αυτό το υπέροχο βιβλίο, που έκανε την επιστροφή μου στον φανταστικό κόσμο των βιβλίων μοναδική.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 🙂
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *