ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΠΕΡ Ή ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ;

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΠΕΡ Ή ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ;

Το άρθρο αυτό γράφεται με αφορμή – αφορμή και μόνο – την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Όπως κάθε επέτειος και παγκόσμια ημέρα, έτσι και αυτή υπάρχει σήμερα επειδή παλαιότερα τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα, οπότε οι γυναίκες πρέπει να θυμούνται και να γιορτάζουν. Ωστόσο, δεν θα είχε κανένα νόημα μια παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, εάν σήμερα οι φυλετικές διακρίσεις είχαν σταματήσει. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες από την μια θα πρέπει να γιορτάζουν για αυτά που έχουν πετύχει, από την άλλη να διεκδικούν να πετύχουν περισσότερα μέχρι την πλήρη ισότητα. Σημαίνει όμως και κάτι άλλο, ότι γυναίκες που δεν προσπαθούν σήμερα να βελτιώσουν την θέση τους ίσως δεν δικαιούνται να τιμώνται σήμερα.

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει σήμερα και τι έχει αλλάξει. Τον 19ο αιώνα στις ανεπτυγμένες τότε χώρες άρχισαν μαζικές κινητοποιήσεις των γυναικών που κράτησαν περίπου μέχρι την σεξουαλική επανάσταση των 60s. Τότε σημαντική μερίδα των γυναικών (όχι όλες) με δεδομένα επανάστασης απαίτησαν από το ανδροκρατούμενο κράτος να αλλάξει η θέση τους στην κοινωνία. Να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τον σύζυγό τους. Σε πολλές χώρες αυτό το πέτυχαν.

Στην Ελλάδα πια, οι γυναίκες έχουν την ίδια νομική υπόσταση με τους άνδρες. Όμως οι γυναίκες ξοδεύουν περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστούν, περισσότερα χρήματα για την εμφάνιση τους, περισσότερη φαιά ουσία. Οι γυναίκες έχουν χαμηλότερους επαγγελματικούς στόχους από τους άντρες. Έχουν να αντιμετωπίσουν  το δίπολο καριέρα ή οικογένεια. Ελάχιστες γυναίκες (συγκριτικά με αντίστοιχους άνδρες) οδηγούν και έχουν δικό τους αυτοκίνητο, ακόμα λιγότερες μηχανάκι. Θα πει κανείς ότι οι γυναίκες έχουν δικαίωμα να είναι αδύνατες και όμορφες, να φοβούνται να οδηγήσουν, να επιλέγουν πιο χαλαρές δουλειές. Τα δικαιώματα όμως μπορείς είτε να τα χρησιμοποιήσεις, είτε να τα εκχωρήσεις (γιατί προτιμάς να δράσεις αλλιώς) χωρίς συνέπειες. Αντιθέτως, σοβαρές συνέπειες θα έχεις εάν δεν φέρεις εις πέρας τις υποχρεώσεις σου.

Εγώ θέλω να θέσω τα εξής ερωτήματα :

  • Μπορεί μια γυναίκα να είναι άσχημη, απεριποίητη, ξενυχτισμένη στην δουλεία ή αλλού, χωρίς να στιγματιστεί κοινωνικά;
  • Μπορεί μια γυναίκα να ονειρεύεται καριέρες και δόξες, χωρίς να φοβάται ότι μάλλον θα μείνει ανύπαντρη και/ή χωρίς παιδιά;
  • Μπορεί μια γυναίκα να νιώθει ανεξάρτητη και σταθερή στην κοινωνία χωρίς έναν άνδρα προστάτη;
  • Η γυναικεία φύση των γυναικών, είναι στην κοινωνία μας δικαίωμα ή υποχρέωση;

Η κοινωνία κατά την γνώμη μου προσπαθεί να πείσει τις γυναίκες ότι πλέον είναι ελεύθερες, οπότε θα πρέπει με μανία να επιδοθούν σε μια ‘’γυναικεία’’ φύση. Αυτός ο ‘’γυναικείος’’ τρόπος σκέψης και δράσης δίνει μια βραχυπρόθεσμη ελευθερία στις γυναίκες, την οποία όμως θα πληρώσουν με τόκο όταν φανεί ότι έγιναν πολύ γυναίκες, αλλά λίγο άνθρωποι. Τι θα γίνει όταν η κοινωνία θα ζητήσει από τις γυναίκες να δουλέψουν, να αναλάβουν υποχρεώσεις, να παράγουν έργο; Θα μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικές, δυναμικές και δραστήριες ή θα έχουν κολλήσει πια στο να είναι γυναίκες; Αν δεν μπορούν το ίδιο καλά, επειδή η κοινωνία τις πίεζε από την αρχή να μην είναι τόσο καλές, τότε αργά ή γρήγορα θα κοιτάξουν ‘’αλλού΄΄. Στο να είναι δούλες και κυρές..

Χρόνια πολλά κορίτσια, να χαίρεστε την φύση σας. Ας μην ξεχνάτε όμως ότι είμαστε κυρίως άνθρωποι και πολύ λιγότερο γυναίκες ή άνδρες. Μη θυσιάζετε το να είστε άνθρωποι για να είστε γυναίκες, όπως άλλοι όρισαν.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 🙂
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *