ΠΕΡΑΣΕ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ.. ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΠΕΡΑΣΕ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ.. ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Δεν παρακολουθώ συχνά θεατρικές παραστάσεις. Όταν επιλέγω να το κάνω όμως οι προσδοκίες μου είναι ανεβασμένες. Θέλω αυτό που θα παρακολουθήσω να με συνεπάρει, να χαραχτεί στη μνήμη μου έντονα, να με κάνει να ανατριχιάσω, να γελάσω, να κλάψω, να αγχωθώ και στο τέλος να χειροκροτήσω με όλη μου τη δύναμη. Και να νιώσω την ανάγκη να σφίξω τα χέρια των ηθοποιών που εκπλήρωσαν αυτές τις προσδοκίες και να τους συγχαρώ για την ερμηνεία και για αυτό που προσέφεραν σε εμάς τους θεατές.

Όλα τα παραπάνω καθώς και πολλά περισσότερα συμπεριλήφθηκαν στην παράσταση «Πέρασε ένας χρόνος». Μία παράσταση διαφορετική από τις άλλες. Μία παράσταση αντισυμβατική που οι ηθοποιοί απαρνήθηκαν το θεατρικό σανίδι. Σκηνή τους είναι ένα σπίτι και κουρτίνα τους είναι οι ίδιοι. Αυτούς βλέπεις όταν αρχίζει, αυτούς κι όταν τελειώνει. 7 ηθοποιούς να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και να σε συγκλονίζουν. Κάθε ηθοποιός μια αυτοτελής ιστορία. Κάθε ιστορία ένα δικό της μήνυμα, μια δική της αλυσίδα συναισθημάτων. Στο τέλος όμως όλες οι ιστορίες συνδέονται με ένα μοναδικό, αναπάντεχο κι απροσδόκητο τρόπο, τα συναισθήματα που σου προκάλεσε η καθεμία, αναμιγνύονται και βιώνεις μία υπερβάλλουσα εσωτερική κατάσταση την οποία δεν μπορείς να προσδιορίσεις. Γελάς, χαμογελάς, δακρύζεις, ανατριχιάζεις προσηλώνεσαι στον κάθε ηθοποιό ξεχωριστά.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Οι παραστάσεις διαδραματίζονται σε ένα παλιό σπίτι στον Κολωνό. Ένα σπίτι με παλιά ξύλινα παραθυρόφυλλα, παρκέ που το κάθε βήμα ακούγεται ξεκάθαρα στα αυτιά, τοίχους που τα σημάδια της υγρασίας και του χρόνου δεν έχουν καλυφθεί με χρώμα και τσιμέντο και πολύχρωμα χαλιά φτιαγμένα στον αργαλειό. Γι αυτό το λόγο μόνο 22 θεατές μπορούν να φιλοξενηθούν κάθε φορά στο χώρο που κάποτε πιθανότατα ήταν το σαλόνι κι η τραπεζαρία.
Ο μικρός αριθμός θεατών το κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό γιατί οι ηθοποιοί έρχονται σε απόσταση αναπνοής από αυτούς και τους μεταλαμπαδεύουν τα σκιρτήματα της καρδιάς τους. Η επιλογή του σπιτιού αυτού δεν ήταν τυχαία. Ο κάθε ηθοποιός αναπαριστά ένα άτομο που έζησε σε αυτό σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Και ξεκινάει να ξετυλίγεται το κουβάρι του χρόνου από την Ελλάδα του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Περνάει την Ελλάδα του εμφυλίου, την Ελλάδα της δικτατορίας και φτάνει μέχρι σήμερα. 6 διαφορετικές ιστορίες που τις αφηγείται αυτός που τις έζησε με τη δική του εκδοχή, τις δικές του μαρτυρίες και τα δικά του βιώματα. Δίνει στο θεατή την αίσθηση του οίκτου, της λύπης και της συμπόνιας. Κάθε ιστορία αγγίζει κατευθείαν την καρδιά, ο νους δεν προλαβαίνει να την επεξεργαστεί.

Μοναδικές ερμηνείες που σου κόβουν την ανάσα, που σε συνεπαίρνουν σε μια άλλη εποχή, κοστούμια προσεγμένα, κινήσεις λεπτεπίλεπτες που συνοδεύουν αρμονικά τα λόγια, τραγούδι χωρίς τη συνοδεία μουσικής που δε θες με τίποτα να τελειώσει, σύγχυση και λογική που μπλέκονται άρτια. Και στο τέλος, εκεί που δεν το περιμένεις η ένωση 6 αυτοτελών ιστοριών με έναν ιδιαίτερο τρόπο με έναν παραλογισμό κι ένα ξέσπασμα από τον 7ο ηθοποιό που βάζει τα 6 κομμάτια του παζλ κι αποκαλύπτει το κρυμμένο μήνυμα και νόημα της παράστασης. Ένα μήνυμα με το οποίο δύσκολα θα αποφύγεις την ταύτιση. Δύσκολα θα αποφύγεις να διώξεις το ρίγος και την ανατριχίλα.

Ποιο είναι αυτό; Δε θα στο αποκαλύψω εδώ. Κάνε τώρα κράτηση για την επόμενη καινοτόμα αυτή παράσταση. Εισιτήριο δεν έχει, αλλά αν ενθουσιαστείς (που θα ενθουσιαστείς) μπορείς να αφήσεις ένα ποσό συμβολικό στο κουτί της προαιρετικής συνεισφοράς. Στο τέλος έχεις τη δυνατότητα να συνομιλήσεις με τους ηθοποιούς, να τους δώσεις τα θερμά συγχαρητήρια ή να τους πεις την κριτική σου, να επεξεργαστείς το χώρο, να ρωτήσεις και να μάθεις λεπτομέρειες, να σημειώσεις τις εντυπώσεις σου στο αντίστοιχο βιβλίο καθώς και να αγοράσεις το βιβλίο με την υπόθεση.

Αν θες να κάνεις κάτι διαφορετικό στην Αθήνα των άπειρων δυνατοτήτων κι αν είσαι φαν του θεάτρου, τότε δεν πρέπει να το χάσεις!

Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι το εξής:

Τι κάνει ένα άτομο, άνθρωπο;
Τι κάνει μια οικογένεια, γένος;
Τι κάνει ένα σπίτι, εστία;
Τι κάνει μια συνήθεια, παράδοση;

Τόπος δράσης: Ένα σπίτι
Χρόνος δράσης: 20ος αιώνας
Πρόσωπα: Ο Ένα, η Δύο, η Τρία, ο Τέσσερα, η Πέντε, ο Έξι, ο Εφτά

Παραμονή Πρωτοχρονιάς…
Μια παρέα μαζεμένη σε ένα σπίτι…
Θα παίξει ένα παιχνίδι…
Ένα παράξενο παιχνίδι…
Ένα παιχνίδι με χαρτιά…
Με σημαδεμένα χαρτιά…

  Το κουτί της προαιρετικής συνεισφοράς και το βιβλίο της υπόθεσης 

Το γενεαλογικό δέντρο των ατόμων που έζησαν σε αυτό το σπίτι

Ο χώρος που διαδραματίζονται τα γεγονότα. Οι θεατές κάθονται περιμετρικά.

Ανιχνεύουν και ερμηνεύουν οι
Χρήστος Διονυσόπουλος / Θεοδόσης Σκαβέλης
Δήμητρα Δρακοπούλου
Δημήτρης Κακαβούλας
Ιάκωβος Μηνδρινός
Σεμίνα Πανηγυροπούλου
Θαλής Πολίτης
Αγγελική Στρατή

 

 

 

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Από Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 μέχρι 29 Ιανουαρίου 2017

Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00
Κυριακή στις 20:00

Θυάμιδος 9, Κολωνός
(σταθμός Λαρίσης)

Περιορισμένος αριθμός θέσεων
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων 694 762 9055

Είσοδος με προαιρετική συνεισφορά
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/peraseenasxronos

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 🙂
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *