ΤΑΣΕΙΣ ΦΥΓΗΣ

ΤΑΣΕΙΣ ΦΥΓΗΣ

Τάσεις φυγής. Αυτό είναι το trend μου τον τελευταίο καιρό. Το ακολουθώ πιστά και βρίσκεται στο επίκεντρο των συναισθημάτων μου. Λόγοι ξεκάθαροι δεν υπάρχουν. Υπάρχει, όμως, ένα ασύνδετο σχήμα εξηγήσεων που με κάνουν να νιώθω σε τόσο έντονο βαθμό έτσι.

Παίζουν τόσα πολλά ρόλο. Και τόσα που υποσυνείδητα δεν κατανοούμε πως μας επηρεάζουν. Τυχαίνει να είμαι σε μια ηλικιακή φάση που, για να ειπωθεί με κλισέ τρόπο, «το αίμα μου βράζει». Βαριέμαι εύκολα. Δεν ικανοποιούμαι με τίποτα. Περιμένω πολλά. Έχω απαιτήσεις. Όνειρα. Δίψα για ζωή. Μια ανίκητη μανία να θέλω να ξεφύγω από το καλούπι. Να ξεφύγω των υποχρεώσεων. Να ταξιδέψω. Να με καταλάβουν. Να, να, να. Τόσα να.

Φυσικά, όλοι έχουν να παραθέσουν τόσο «εύστοχες» αντιπροτάσεις, που πραγματικά στον εσωτερικό μου διάλογο, ανταπαντώ: «Μα πως δεν το είχα σκεφτεί». Κάνε υπομονή. Όλα όσα περιμένεις, θα έρθουν. Χωρίς κόπο δεν γίνεται τίποτα. Το πιο αστείο; Εγώ σε καταλαβαίνω.

Κι όμως. Πασχίζουμε να δούμε πως για να καταλάβουμε κάποιον, θέλει πολλή δουλειά και συζήτηση. Εκτός και αν το μέσα μας συμπίπτει τόσο πολύ με του άλλου. Τότε συγχαρητήρια. Κερδίσατε τον πρώτο λαχνό. Προτιμώ να ακούσω «προσπαθώ να σε καταλάβω». Ή θέλω να σε καταλάβω. Παρά σε καταλαβαίνω.

Έχω πέσει άπειρες φορές σε αυτή την παγίδα. Έχω ξεστομίσει και εγώ κλισεδιάρικες ατάκες. Δεν είναι κακοπροαίρετο όλο αυτό. Είναι απλά βαρετό. Άσχετα από αυτό. Κουβέντες που προσφέρεις, βγαίνουν πιο ασήμαντες από τις στιγμές εκείνες που τις δέχεσαι. Όταν δεχτείς μια κουβέντα, θα την φιλτράρεις. Θα την σκεφτείς ξανά και ξανά και μπορεί να είναι κολλημένη στο μυαλό σου για μέρες και μέρες. Ωσπού να έχει ξεθυμάνει αλλά να είναι μέσα σου. Εκεί. Στο υποσυνείδητο. Όταν λες την ίδια κουβέντα σε κάποιον άλλον, απλά την πετάς. Φεύγει από μέσα σου και σπάνια αφήνει κάτι. Την ξεφορτώθηκες και την φορτώθηκε κάποιος άλλος.

Κι όσο κι αν γκρινιάζω, τελικά καταφέρνω να ξεφύγω από το καλούπι. Ξεπερνάω τον εαυτό μου. Κάνω πράγματα, από εκείνα που θαύμαζα. Τραβάω τη δική μου γραμμή. Περιμένω, επειδή το θέλω, όσο και αν με μπουχτίζει αυτή η διαδικασία. Όντως. Όλα όσα περιμένεις θα έρθουν. Το πιστεύω. Αυτό που με ενοχλεί δεν είναι σίγουρα η φράση αυτή καθεαυτή. Αυτό που με ενοχλεί είναι να την ακούω από άτομα που δεν πίστεψαν στιγμή σε αυτό που είμαι. Που δεν νοιάστηκαν ή δεν νοιάζονται.

Κλισέ δεν είναι οι ατάκες που θα πούμε. Κλισέ είναι τα άτομα που θα τις πουν. Πόσο πιο αποτελεσματικό για τη ψυχολογία θα ήταν να ακούσουμε αυτή την τόσο δα φράση από χείλη που αξίζουν. Μόνο από αυτά. Για να χαρακτεί μέσα μας σαν εκείνο το μότο που θα μας συντροφεύσει στην πορεία μας. Και όχι σαν εκείνα τα λόγια που λένε τόσοι και τόσοι γιατί απλά πρέπει κάτι να πουν.

Δεν ικανοποιούμαι με τίποτα. Έχω απαιτήσεις. Μόνο έτσι ένας άνθρωπος παίρνει αυτό που πραγματικά αξίζει. Αυτό που του αναλογεί. Δεν είναι εγωισμός. Είναι καθαρά η ανάγκη να νιώσει ο καθένας αυτά που πρέπει. Η ψυχή είναι άυλη γιατί είναι απέραντη. Πώς να ικανοποιηθεί με μετριότητες; Μια ζωή έχουμε για να τη γεμίσουμε. Δεν είναι όλοι για όλους. Δεν χρειάζονται πολλοί για να τη γεμίσουν. Αλλά λίγοι και ουσιαστικοί.

Τελικά, όλα καταλήγουν στους ανθρώπους. Αποτελούν μεγάλο μέρος αυτού που είμαστε. Το σίγουρο είναι πως δεν είναι όλοι για όλους. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό, τόσο πιο γρήγορα θα ξεφύγουμε από φράσεις τύπου «Σε καταλαβαίνω». Κατ’αυτό τον τρόπο θα γίνουμε πιο ειλικρινείς. Πιο αληθινοί. Ουδείς αλάνθαστος. Σε αυτό συμπληρώνω όχι όλοι για όλους. Όχι όλοι για έναν. Όχι ένας για όλους. Αλλά ο ένας για τον άλλον και λίγοι για τους λίγους. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να το συνειδητοποιήσεις σύντομα. Για να κάνεις τη δική σου αναζήτηση για τους δικούς σου «κάποιους». Και ένα μικρό tip από εμένα. Καλός δεν σημαίνει ιδανικός. Καλοί υπάρχουν πολλοί. Καλοί για εσένα, μετρημένοι.

Μ’ αυτά και μ’αυτά, πέρασε η ώρα. Νιώθω καλύτερα. Νιώθω έντονα και πάντα θα το κάνω. Με τιθασεύω και οδεύω ρυθμικά εκεί που θέλω να φτάσω. Είναι μακρύς ο δρόμος και λέγεται ζωή…

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 🙂
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *