ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ERASMUS;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ERASMUS;

Ένα ερώτημα που απασχολεί την Erasmus+Generation

Έχοντας επιστρέψει, από το Erasmus μου, εδώ και τρείς μήνες βρίσκω πλέον τους ρυθμούς μου. Το θέμα είναι ότι δε μπορείς να λειτουργείς με τον ίδιο τρόπο όπως «προ-Erasmus»  γιατί πολύ απλά δεν είσαι ο ίδιος άνθρωπος! Εσύ έχεις αλλάξει,  οι φίλοι και η οικογένεια σου  έχουν αλλάξει με αποτέλεσμα ο τρόπος προσέγγισης των πραγμάτων να  είναι διαφορετικός. Η εισαγωγή μου μπορεί να σας φανεί απότομη ή ακόμη και πολύ προσωπική  αλλά με αυτόν τον τρόπο θέλω να τονίσω ότι το Erasmus υπό τις κατάλληλες συνθήκες συντελεί στην ανάδειξη του καλύτερου σου εαυτού: independent,  open-minded, confident, social, volunteer.

Το Erasmus, ως το κύριο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών εντός της Ευρώπης  προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα γνωριμίας διαφορετικών ακαδημαϊκών συστημάτων, διαφορετικών lifestyle και φυσικά ανθρώπων που δένεσαι αποκτώντας δυνατές – ουσιαστικές φιλίες μόλις μέσα σε 6 μήνες. Οι πιο πολλοί στο άκουσμα του Erasmus σκέφτονται κατευθείαν ξέφρενα party με μεθυσμένους, νέους Ευρωπαίους αλλά και international students να χορεύουν και να παίζουν beer-pong. Η αλήθεια είναι ότι αυτό γίνεται αλλά δε γίνεται μόνο αυτό, ή μάλλον είναι λάθος να επικεντρωθείς σε αυτό. Μεγάλο ποσοστό επίσης, σκέφτεται πως είναι αδύνατο να μείνει μόνο του σε μία «ξένη» χώρα  που δε μιλάνε τη γλώσσα του, χωρίς φίλους και  συγγενείς. Αυτή η σκέψη εξαφανίζεται ήδη από τη στιγμή που φτάνεις στο αεροδρόμιο της πόλης υποδοχής και ακούς γύρω  σου  την ίδια ερώτηση “Are you an Erasmus student like me?”  Τότε, κάθε αμφιβολία σου απομακρύνεται.

Το Erasmus είναι σίγουρα εμπειρία αλλά και στάση ζωής! Σε μαθαίνει να  λειτουργείς μέσα στη διαφορετικότητα από τη στιγμή που ίσως για πρώτη φορά εσύ ο ίδιος νιώθεις τόσο διαφορετικός (εξαρτάται βέβαια και από τη χώρα υποδοχής), συνειδητοποιείς  τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χώρας σου αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών.  Αναπτύσσεις προσωπική άποψη για  σημαντικά ευρωπαϊκά τρέχοντα ζητήματα, καταλαβαίνοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τρέχουν με διαφορετικές ταχύτητες με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος: στην Ελλάδα για την ψήφιση μέτρων λιτότητας (2015), στην Μεγάλη Βρετανία για την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (BREXIT, 2016) και στην Ιρλανδία για την νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών (2015).

Παράλληλα, αποκτάς την εμπειρία να ζήσεις σε φοιτητικές εστίες, με συγκάτοικο ή χωρίς, με κοινόχρηστες κουζίνες, με ομαδικά πρωινά. Σημαντικό είναι επίσης ότι έχεις τη δυνατότητα να επωφεληθείς από το πρόγραμμα  όταν ακόμη βρίσκεσαι στο πρώτο σου πτυχίο, μία περίοδο που έχεις όρεξη να ανακαλύψεις και να κατακτήσεις κάθε τι καινούργιο. Αναμφισβήτητα, θετικά στοιχεία είναι ότι σου δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσεις μαθήματα που μπορεί να μη παρέχονται στο  home university, η άμεση βελτίωση της Αγγλικής ή της ομιλούμενης γλώσσας στη χώρα υποδοχής και η ενίσχυση του Βιογραφικού σου. 

Για όσους σκέφτονται «και δυσκολίες δεν υπάρχουν ;» θα απαντήσω ότι φυσικά και υπάρχουν αλλά μαθαίνεις να τις διαχειρίζεσαι. Από τα διαδικαστικά και τη συμπλήρωση των απαραίτητων εγγράφων, τη σωστή διαχείριση της υποτροφίας μέχρι και την απουσία: των αγαπημένων σου προσώπων και του καθαρού γαλάζιου  ουρανού της Ελλάδας. Όσον αφορά τα διαδικαστικά χρειάζεται συνεργασία με το αρμόδιο προσωπικό των πανεπιστημίων. Για την υποτροφία, οι απόψεις είναι υποκειμενικές και διαμορφώνονται βάση του ήδη βιοτικού επιπέδου του κάθε ατόμου. Η επικοινωνία με τα αγαπημένα σου πρόσωπα λόγω των ποικίλων  κοινωνικών μέσων δικτύωσης είναι εύκολη και άμεση. Τέλος, η εναρμόνιση με το κλίμα της χώρας υποδοχής είναι απαραίτητη για να μπορέσεις να απολαύσεις ακόμη πιο πολύ τη διαμονή σου σε αυτή. Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται είναι να παραμείνεις θετικός όταν αντιμετωπίζεις κάποια από τις ανωτέρω καταστάσεις και όπως έλεγε η Ιρλανδή φίλη μου “One step at a time…”.

Με σκοπό να ανακεφαλαιώσω θα επικαλεστώ ορισμένα λόγια του Ουμπέρτο Έκο: «Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus δεν αναφέρεται σχεδόν ποτέ στις οικονομικές σελίδες των εφημερίδων κι όμως δημιούργησε την πρώτη γενιά Ευρωπαίων. Το ονομάζω σεξουαλική επανάσταση: ένας νεαρός Καταλανός γνωρίζει μια Φλαμανδή, ερωτεύονται, παντρεύονται και γίνονται Ευρωπαίοι. Το ίδιο και τα παιδιά τους. Η ιδέα του Erasmus θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική και όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά και για τους ταξιτζήδες, τους υδραυλικούς και άλλους εργάτες. Αυτό που στην πραγματικότητα εννοώ είναι ότι πρέπει να ζήσουν σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να αφομοιωθούν αναμεταξύ τους”.

Τέλος, προσωπικά θεωρώ πως το Erasmus είναι ένας τρόπος να σκεφτείς πως θέλεις να σχεδιάσεις το μέλλον σου απολαμβάνοντας στο μέγιστο, το παρόν σου!

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 🙂
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *