ΤΟ “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ” ΕΝΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗ.

ΤΟ “ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ” ΕΝΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗ.

Είπα να γράψω ένα απλό αρθράκι για το πρόγραμμα ενός φοιτητή και το πρόγραμμα γέλασε γιατί προφανώς το πρόγραμμα ξέρει. Και τι ακριβώς ξέρει; Ξέρει ότι ένας φοιτητής χρησιμοποιεί τη λέξη πρόγραμμα στο λεξιλόγιό του μόνο για ειρωνικούς-σαρκαστικούς σκοπούς, πχ η γνωστή στην πλειοψηφία φράση « Και τις εξόδους μου έκανα και μαθήματα ΔΕΝ πέρασα, είχα πρόγραμμα». Κι αυτό γιατί ένας φοιτητής δε θέτει ποτέ περιοριστικά μέτρα κι όρια στον εαυτό του. Η μόνη περίοδος που φτάνει πολύ κοντά στο να κάνει κάτι τέτοιο είναι η εξεταστική. Αλλά ακόμα και τότε η δημιουργία, η εφαρμογή κι η προσκόλληση σε ένα αυστηρό ή ακόμα κι ένα πιο χαλαρό χρονοδιάγραμμα φαντάζει κάτι ουτοπικό και μακρινό.

Μα δε γίνεται να μιλάς με ένα φοιτητή και να τον ρωτάς τι θα κάνει το Σαββατοκύριακο; Εάν δεν έχει κλείσει εισιτήρια για κάποια συναυλία, τότε η απάντηση που θα έρθει είναι η αναμενόμενη: «Δεν ξέρω». Μπορεί σαν καλός και πιστός φοιτητής που είναι, εξαιρετικά προσκολλημένος με τη σχολή του να έχει αποφασίσει να ξυπνήσει στις 9 για να διαβάσει. Το πιο πιθανό σενάριο όμως σε αυτή την υπόθεση είναι ότι η συσσωρευμένη κούραση της εβδομάδας κι η επανάπαυση ότι πρόκειται για μέρα free σημαντικών υποχρεώσεων, θα οδηγήσουν το χέρι να πατήσει 10 αναβολές στο ξυπνητήρι. Κι όταν ο καλός αυτός φοιτητής ξυπνήσει να ‘ναι ώρα για φαγητό (κι όχι πρωινό).

Και το Σαββατοκύριακο θα πείτε δεν είναι αντικειμενική εκτίμηση, μιας και σχεδόν κανένας δεν έχει πρόγραμμα τις δύο αυτές ιερές μέρες της εβδομάδας. Και θα έχετε και δίκιο. Ημέρες αφιερωμένες στη χαλάρωση, στην ξεκούραση και στη διασκέδαση. Δύο 24ωρα που κατά βάση είναι ένα 24ωρο γιατί δύο 12ωρα ύπνου σχεδόν επιβάλλονται και οι 24 ώρες που απομένουν διαφοροποιούνται συνεχώς αλλά σχεδόν πάντα κυμαίνονται μεταξύ ύπνου κι αράγματος στο σπίτι κι εξόδων για καφέ, ποτό ή χορό. Οπότε ναι δεν μπορούν να βγουν σαφή, αντικειμενικά και λογικά συμπεράσματα.

Καλό θα ήταν λοιπόν, να μεταφερθεί το πλαίσιο συζήτησης στις καθημερινές μέρες Δευτέρα με Παρασκευή. Μέρες που κατά βάση γεμίζουν από την παρουσία του φοιτητή στη σχολή. Ή στο κυλικείο της σχολής. Ή στην παραλίγο παρουσία στη σχολή. Εάν είσαι φοιτητής φάντασμα καταλαβαίνεις ακριβώς το νόημα της παραπάνω φράσης. Στην αρχή πήγαινες γεμάτος ενθουσιασμό όπως τα παιδάκια της Α’ δημοτικού. Μετά ο ενθουσιασμός μειώθηκε ραγδαία και από τότε οι συμφοιτητές σου σε βλέπουν μόνο από τις φωτογραφίες στο Facebook ή όταν αποφασίζεις να δώσεις μάθημα στην εξεταστική. Αλλά επειδή οι φοιτητές φάντασμα είναι μια κατηγορία από μόνοι τους ας επιστρέψουμε στην πλειονότητα. Σε αυτούς τους φοιτητές που εφόσον έχουν αποφασίσει να παρακολουθούν πιθανότατα θα το κάνουν. Θα ξυπνάνε το πρωί, θα τρώνε ένα γρήγορο πρωινό θα σπαταλάνε μια ώρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς (εκτός κι εάν φυσικά κινήθηκαν έξυπνα και νοίκιασαν δίπλα στη σχολή) κι εν τέλει θα καταλήγουν να φτάνουν οριακά στο μάθημα, λίγο πριν αρχίσει την παράδοση ο καθηγητής. Κι αν δεν πρόκειται για δυνατό συνδυασμό καθηγητή-μαθήματος που θα κρατήσει το ενδιαφέρον τους καθ όλη τη διάρκεια του 3ωρου, τότε παίζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη μάχη της παρακολούθησης από το πρώτο μισάωρο και να προσηλωθούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αυτή τη φορά, δαπανώντας άσκοπα τη μπαταρία του κινητού. Και με την πρώτη ευκαιρία το τυπικό διάλειμμα των 15 λεπτών παρατείνεται μέχρι να τελειώσει η παρτίδα τίτσου. Και μετά η καινούρια παρτίδα, κι η επόμενη κι η επόμενη..

 

Με απλά λόγια οποιαδήποτε αναφορά σε προγραμματισμένη ημερήσια καθημερινότητα στη ζωή ενός φοιτητή θα ήταν μάλλον άτοπη. Βέβαια υπάρχουν σημαντικές εξαιρέσεις όπως τα εργαστήρια ή η πρακτική άσκηση που υποχρεώνουν το φοιτητή να παραστεί απαραίτητα σε ένα συγκεκριμένο χώρο, μια δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτομάτως, με αυτό τον τρόπο ο φοιτητής γίνεται μέρος κι ακολουθεί ένα πρόγραμμα έστω κι αν αυτό απαιτεί την ψυχοσωματική του παρουσία στο χώρο μονάχα για δύο ώρες. Μετά αποδεσμεύεται και βρίσκεται πάλι στην ευχάριστη θέση της αναζήτησης του τι θα κάνει για το υπόλοιπο της ημέρας.

Ποιος ξέρει που θα τον βρει το βράδυ; Μπορεί να τον πάρει ο ύπνος από τις 9, μπορεί όμως να ξενυχτήσει βλέποντας ανούσια βιντεάκια στο Youtube. Μπορεί να μαγειρέψει μόνος του το βραδινό του, μπορεί να βγει έξω με την παρέα του, μπορεί και να παραγγείλει. Μπορεί να κανονίσει αγώνα με τα φιλαράκια, ψώνια με τις φίλες ή και γυμναστήριο. Θα μπορούσε να περάσει τη μέρα μόνος του σαπίζοντας στο σπίτι όλη μέρα ή να είναι μέχρι αργά έξω με τους κολλητούς ή την ευρύτερη παρέα. Μπορεί να βγει για ποτό ή χορό επειδή είχε τη διάθεση να το κάνει ή λιώσει μπροστά από την τηλεόραση παρακολουθώντας Survivor ή The Voice (ΣΚΑΙ δηλαδή κι όχι δεν παίρνω ποσοστά από τον Αλαφούζο).

Ο μέσος φοιτητής πολύ εύκολα παραμελεί τις υποχρεώσεις του όπως το να πληρώσει κάποιο λογαριασμό, να πάει σουπερμάρκετ, να ρωτήσει τη γραμματεία για το στεγαστικό επίδομα ή να «πιστολιάσει» έναν καφέ επειδή πολύ απλά βαρέθηκε. Είναι στο αίμα του να αγνοεί πλήρως τα σημειωματάκια που έχει γεμίσει το σπίτι για να μην ξεχαστεί, επειδή πολύ απλά θέλει να ζήσει τέσσερα ή και παραπάνω χρόνια της ζωής του σε πιο χαλαρούς ρυθμούς από αυτούς που του επιβλήθηκαν τα 12 χρόνια του σχολείου καθώς και πιο ανάλαφρα από τα χρόνια που έρχονται και θα πρέπει να βγει στην αγορά εργασίας και να είναι υπεύθυνος και σωστός στον τομέα του.

Επομένως βγαίνει το συμπέρασμα ότι κάθε μέρα ενός φοιτητή είναι εντελώς διαφορετική και δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη. Κάθε μέρα είναι μια περιπέτεια άλλες φορές ανιαρή, άλλες γεμάτη εκπλήξεις. Κάθε μέρα όμως είναι ξεχωριστή και αυτό χαρίζει στη ζωή του ενδιαφέρον και του ενδυναμώνει τη διάθεση για ζωή. Του δίνει πατήματα να μη στερέψει ποτέ, να συνεχίσει να ζει μέσα στο απροσδόκητο μέλλον και να γεμίζει τις μπαταρίες του με ενέργεια.

Φυσικά, από όλα τα παραπάνω εξαιρούνται οι εργαζόμενοι φοιτητές ή οι φοιτητές αθλητές που έχουν να ακολουθήσουν ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα και δύσκολα ξεφεύγουν από αυτό. Ένα μεγάλο μπράβο σε αυτούς που καταφέρνουν και συντονίζουν την καθημερινότητά τους κατ’ αυτόν τον τρόπο και συνδυάζουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 🙂
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *