ΧΑΡΟΚΟΠ(Ε)ΙΑΣΤΕ..!

ΧΑΡΟΚΟΠ(Ε)ΙΑΣΤΕ..!

Το  Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κοινώς Hua (Harokopio University of Athens), είναι ένα Πανεπιστήμιο που οι περισσότεροι στο άκουσμά του θα απορήσουν για το τι ακριβώς είναι. Είναι κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή κάποιο πάρκο της Αθήνας; Ελάχιστοι είναι αυτοί που ξέρουν την ύπαρξή του κι ακόμα λιγότεροι αυτοί που γνωρίζουν την ιστορία του ή τα τμήματα που αυτό περιλαμβάνει.

Για την ιστορία, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο έχει 4 πανεπιστημιακά τμήματα: Γεωγραφίας, Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας και Πληροφορικής. Ξεκίνησε να λειτουργεί σα σχολή Οικιακής Οικονομίας μόνο για κοπέλες στη βίλα του Παναγή Χαροκόπου που παραχώρησε σαν κληροδότημα προκειμένου να γίνει Πανεπιστήμιο. Η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα και μετά από χρόνια από το θάνατό του, το Χαροκόπειο είναι ένα αυτόνομο πανεπιστημιακό Ίδρυμα που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα υπόλοιπα.

Οι λόγοι που δεν είναι ευρέως γνωστό; Ίσως ότι τα τμήματα που έχει είναι μόνο 4 και ο αριθμός των φοιτητών είναι μικρός συγκριτικά με τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας (πχ ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΔΠΘ κλπ), ενώ επίσης δεν έχουν κλείσει ακόμα 30 χρόνια λειτουργίας του.

Όσο μικρό κι αν φαντάζει στα αυτιά σας μόνο οι φοιτητές του ξέρουν την αλήθεια. Πρόκειται λοιπόν, για μια μικρή, μία τόσο δα μικρή κοινωνία η οποία με το που γίνεις μέλος της θα σε αγκαλιάσει. Οι πρωτοετείς δεν περνάνε το μεταβατικό στάδιο από τη Δευτεροβάθμια στην Τριτοβάθμια που υπό άλλες συνθήκες θα τους τρόμαζε και θα περνούσε κάποιο αξιοσημείωτο διάστημα για να προσαρμοστούν. Εδώ η προσαρμογή γίνεται πολύ ήπια και ομαλά και από την πρώτη κιόλας εβδομάδα αισθάνεσαι ότι βρήκες το δεύτερο σπίτι σου για τα επόμενα 4 (τουλάχιστον) χρόνια της ζωής σου!

Δεν είναι μαγεία όμως υπάρχει μυστική συνταγή επιτυχίας! Συνταγή που φτιάχτηκε για το Χαροκόπειο, εφαρμόζεται στο Χαροκόπειο, βελτιώνεται συνεχώς και παρατίθεται παρακάτω για παραχώρηση ιδεών και σχηματισμό εντυπώσεων.

Βέβαια, εντύπωση ουσιαστική θα σχηματίσεις μόνο όταν αποφασίσεις να το επισκεφτείς. Όταν πριν διασχίσεις την πύλη του κοντοσταθείς και ρωτήσεις αν είναι αυτό το Χαροκόπειο γιατί νόμιζες ότι έκανες λάθος. Μα αυτός ο χώρος με το κεντρικό κτίριο να δεσπόζει σαν ένα καλοδιατηρημένο κτίριο του Μεσαίωνα, δε θυμίζει σε τίποτα Πανεπιστήμιο. Σιγουρεύεσαι από τον πιο πρόσχαρο θυρωρό ότι είσαι στο σωστό μέρος και διασχίζεις το πλακόστρωτο έδαφος προσπαθώντας να καταλάβεις τη διαμόρφωση αυτού του περίεργου ιδρύματος.

12527923_1088576554488297_1951302809_n

Έχεις κάνει δέκα βήματα κι ενώ στόχευες να φτάσεις στην τεράστια ξύλινη πόρτα της βίλας, μια οχλοβοή που θυμίζει κατάμεστη καφετέρια κι έρχεται από τα αριστερά, σου κεντρίζει το ενδιαφέρον. Κοιτάς διακριτικά και βλέπεις ένα τσούρμο φοιτητές, σκορπισμένους σε επιμέρους παρέες να κάθονται στα μπλε τραπεζάκια με τις ασορτί μπλε καρέκλες. Όχι δεν ήρθες σε καμία ειδική μέρα που έτυχε το κυλικείο να είναι γεμάτο. Έτσι είναι κάθε μέρα. Οι περισσότεροι φοιτητές είναι θαμώνες και το κυλικείο είναι το στέκι τους. Πολλές φορές έρχονται στη σχολή απλά για λίγες ώρες άραγμα με την παρέα. Αποφασίζεις να κατευθυνθείς προς το κυλικείο και να περιεργαστείς τους φοιτητές. Άλλους τους πετυχαίνεις να παίζουν τη 10η παρτίδα τίτσου κι άλλους να παίζουν με τις γάτες που κυκλοφορούν τριγύρω κι είναι επίσημα μέλη και μασκότ του Χαροκοπείου. Βλέπεις φοιτητές που είναι αφοσιωμένοι στη συμπλήρωση του εργαστηριακού τετραδίου και φοιτητές με εργαστηριακές ποδιές που απολαμβάνουν καφέ και σάντουιτς στο ένα τέταρτο διάλειμμα που έχουν στη διάθεσή τους. Βλέπεις μεγάλες παρέες φοιτητών που έχουν σκάσει από τα γέλια και μικρές παρέες που είναι πιο ήσυχες και προβληματισμένες. Βλέπεις φοιτητές να κάνουν πρόβα τις κινήσεις που έμαθαν στα μαθήματα τάνγκο ή παραδοσιακών χορών του Χαροκοπείου και φοιτητές να μαθαίνουν τα λόγια του ρόλου τους για το θεατρικό που θα ανεβάσουν στο φεστιβάλ του Πανεπιστημίου.

15328320_1673442556279522_1328365253_n

Κάποιος από όλους αυτούς θα παρατηρήσει και σένα να περιπλανιέσαι λίγο αβοήθητος και χαμένος και θα προσφερθεί να σε βοηθήσει. Θα σε κάνει να αισθανθείς αμέσως μέλος της μικρής αυτής κοινωνίας και θα σου δείξει αυτά που δεν πρόλαβες ακόμα να εξερευνήσεις. Το εσωτερικό κυλικείο για παράδειγμα που γεμίζει όταν το κρύο είναι τόσο τσουχτερό ή η βροχή τόσο δυνατή που είναι αδύνατο οι φοιτητές να κάτσουν στον εξωτερικό χώρο. Και τότε είναι η μόνη φορά που ο χώρος αυτός αδειάζει. Σε ακραίες καιρικές συνθήκες και τα Σαββατοκύριακα. Ο επόμενος προορισμός της ξενάγησης θα είναι πιθανότατα το κεντρικό κτίριο, ναι αυτό που θυμίζει οικία βασιλιά. Αν και μπαίνοντας μέσα αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για Σχολή που πραγματοποιούνται κανονικά μαθήματα, τα άσπρα γυαλιστερά μάρμαρα και οι ξύλινες κουπαστές στις σκάλες προδίδουν λίγο την προηγούμενη χρήση του κτιρίου. Προς το πίσω μέρος του κτιρίου η αρχιτεκτονική αλλάζει. Είναι το πρόσθετο και πρόσφατα χτισμένο τμήμα που ανεγέρθη προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλα τα τμήματα, όλα τα έτη, όλοι οι καθηγητές, οι βοηθοί, η γραμματεία κλπ με αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια γραφεία και πάει λέγοντας.

12540282_1088576551154964_1378167924_n

Βγαίνοντας από την πλαϊνή πόρτα και κατευθυνόμενος ευθεία θα συναντήσεις ένα μικρό λαβύρινθο από φυτά και πλακόστρωτα μονοπατάκια που οδηγεί στα «Στρουμφόσπιτα». Μην περιμένεις να δεις σπιτάκια σε σχήμα μανιταριών, δεν πρόκειται περί νηπιαγωγείου. Είναι ένας όρος ενδοεπικοινωνίας μεταξύ των Χαροκοπειανών που αναφέρεται στα μικρά και διάσπαρτα γραφεία των καθηγητών και του κέντρου Συμβουλευτικής ( μια πρωτοπόρα ιδέα για την υποστήριξη φοιτητών όταν έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα ).

Δίπλα από τα Στρουμφόσπιτα, υψώνεται το πιο πρόσφατο κτίριο των εγκαταστάσεων το οποίο περιλαμβάνει τη βιβλιοθήκη, την αίθουσα Πληροφορικής, περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας, περισσότερα εργαστήρια και γραφεία. Εάν ο ξεναγός σου δεν το παραβλέψει θα σε πάει μια βόλτα στο πάρκινγκ. Όχι, όχι μην τρομάζεις. Ίσως είναι και το σημείο που απολαύσεις περισσότερο. Φυσικά θα αντικρίσεις αυτοκίνητα, θα διασχίσεις όμως ένα καταπράσινο τοπίο με πανύψηλα δέντρα άλλα αειθαλή, άλλα φυλλοβόλα και θα απολαύσεις να αφουγκράζεσαι την ησυχία που επικρατεί.

image-6ed2ab8d65b7c8818e339612a99f431652d9f16ccede6cf08f55a673cda9363b-v

Στο Χαροκόπειο όποια εποχή κι αν επιλέξεις να έρθεις θα τη δεις να αντικατοπτρίζεται στη χλωρίδα του. Το φθινόπωρο θα δεις την κλασσική εικόνα με τις αποχρώσεις του κίτρινου και του πορτοκαλί να στολίζουν τις φυλλωσιές των δέντρων και το χειμώνα πολλά δέντρα έχουν ρίξει τα φύλλα τους. Την άνοιξη νομίζεις ότι μπαίνεις σε ζούγκλα με ολάνθιστα όλα τα φυτά ενώ τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού που το Χαροκόπειο ακόμα έχει ζωή θα δεις φοιτητές να κόβουν και να τρώνε κορόμηλα και μούρα.

15368922_1673442519612859_771466196_o 15302276_1673442436279534_1498620997_oimage-7ee4ee06ec28abb867082e021ac6ff2e3876edb08670f5c0603e110719a61c7f-v15239283_1673448602945584_1473194767_n

Το Πανεπιστήμιο έχει ακόμα ένα κτίριο που γίνονται τα μαθήματα της Πληροφορικής και στεγάζει και τη λέσχη για το φαγητό, το οποίο όμως βρίσκεται δέκα λεπτά μακριά από το κεντρικό. Αν και καταλογίζεται στα αρνητικά του Χαροκοπείου οι φοιτητές έχουν βρει τρόπο κι αλληλεπιδρούν.

Κάπου εδώ τελειώνει η συνταγή της επιτυχίας από την οποία λείπει κάτι πολύ σημαντικό που δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λέξεις. Είναι το πνεύμα που μοιράζονται τα μέλη του Χαροκοπείου και που πάντα θα κρατάνε μέσα τους και θα αναπολούν ακόμα κι αν έχουν αλλάξει σχολή ή έχουν αποφοιτήσει.

Λοιπόν, σε περιμένουμε!

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 🙂
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *