4 ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ…4 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

4 ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ…4 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Το επάγγελμα του διαιτολόγου κάνει την εμφάνισή του όλο και πιο συχνά στις μέρες μας. Πρόκειται για μια άκρως ανερχόμενη επιστήμη που τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και τα δεδομένα πάνω σε αυτό τον τομέα συνεχώς ανατρέπονται. Ο εκάστοτε πτυχιούχος διαιτολόγος καλείται να διαλέξει το κομμάτι της διατροφής που τον έλκει περισσότερο μιας και το φάσμα της επαγγελματικής αποκατάστασης είναι αρκετά ευρύ. Διαιτολογικό γραφείο, κλινικός διαιτολόγος, βιομηχανία τροφίμων, αθλητικός διαιτολόγος ή αφοσίωση στην έρευνα είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που έχει στη διάθεσή του.

Ωστόσο, αν και πολλές οι εναλλακτικές κατευθύνσεις, στην Ελλάδα της κρίσης τίποτα δε θεωρείται δεδομένο. Η αποκατάσταση για παράδειγμα ενός πτυχιούχου διαιτολόγου δεν έρχεται ουρανοκατέβατη με το που περάσει για τελευταία φορά την πύλη του Πανεπιστημίου κρατώντας το πτυχίο στα χέρια του. Ο κορεσμός υπάρχει και εδώ και για να αποφευχθεί και να καταφέρει κάποιος να αναδειχθεί μεταξύ των συναδέλφων του, οφείλει να το κυνηγήσει όσο περισσότερο μπορεί, να βγάλει το πάθος του και να δώσει το είναι του. Να ξεχωρίσει με τον τρόπο του, να κερδίσει τις εντυπώσεις και να εκπέμπει την αγάπη του για αυτό που κάνει. Ιδίως όταν πρόκειται για τις υπηρεσίες που προσφέρει ένας διαιτολόγος στην κοινότητα και που στόχος και σκοπός του είναι να δώσει το έναυσμα στο γενικό πληθυσμό να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες και γενικότερα τον τρόπο ζωής του. Μπορεί να ακούγεται απλό μιας κι είναι κάτι που όλοι λίγο-πολύ προσπαθούν να επιτύχουν καθημερινά έχοντας ως βάση το βομβαρδισμό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αλλαγή του τρόπου ζωής, των διατροφικών συνηθειών και της ένταξης φυσικής δραστηριότητας.

Όμως, στην πραγματικότητα μια τέτοιου είδους αλλαγή δεν επέρχεται τόσο εύκολα όσο εξιδανικευμένα συχνά παρουσιάζεται, ούτε φέρνει πάντοτε τα ακόμα πιο εξιδανικευμένα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Από το ότι η επιθυμία ουσιαστικής αλλαγής με την εσωτερική δύναμη και την αποφασιστικότητα σε πολλούς ανθρώπους απέχουν αρκετά, μέχρι ότι πολλές από τις πληροφορίες που δίνονται ακατάπαυστα είναι είτε λανθασμένες (οι λεγόμενοι διατροφικοί μύθοι) είτε υπερβολικά πολλές σε σημείο που δεν μπορούν να αφομοιωθούν.

Και σε αυτό το σημείο έρχεται ως μάνα εξ ουρανού, ως μια καλή νεράιδα, ως από μηχανής θεός (εντάξει λίγο υπερβολική) ο διαιτολόγος-διατροφολόγος. Έρχεται να εξατομικεύσει όλες αυτές τις πληροφορίες σε ένα και μόνο άτομο, να βρει το κουμπί του με το οποίο θα λειτουργήσει η αλλαγή και να γίνει ο προσωπικός του καθοδηγητής. Η διαδικασία εύρεσης διαιτολόγου είναι σχετικά απλή. Googlάρισμα στην επιθυμητή περιοχή κι εύρεση του πιο κοντινού. Ωστόσο, η διαδικασία εύρεσης του κατάλληλου διαιτολόγου, αυτού που θα παρακινήσει, θα ωθήσει και θα αποτελέσει πρότυπο είναι λίγο πιο δύσκολη. Χρειάζεται λίγο περισσότερο ψάξιμο από ένα «Διαιτολογοι αθηνα» στη Google.

Σε αυτό το εγχείρημα αρωγός είναι αυτή τη φορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (συμπεριλαμβανομένου και του κοινωνικού περίγυρου) τα οποία ο εκάστοτε διαιτολόγος χρησιμοποιεί για να αναδείξει τη δουλειά και το πάθος του κι εν αντιστοιχία ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος να επιλέξει αυτόν που θεωρεί ότι τον εμπνέει περισσότερο. Γιατί “πέρα από την πλάκα” εάν ο καθοδηγητής σου δεν εφαρμόζει ο ίδιος αυτά που προσπαθεί να μεταδώσει τότε μάλλον το αποτέλεσμα να μην είναι το αναμενόμενο.

Ένα απλό μα βασικό παράδειγμα. Ο Στέφανος Παπαναστασίου είναι πτυχιούχος διαιτολόγος-διατροφολόγος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Δεν τον εξίταρε καθόλου η ιδέα να εργαστεί ως διαιτολόγος σε ένα κέντρο αδυνατίσματος στο οποίο η δουλειά του θα περιοριζόταν στο να μοιράζει δίαιτες ψυγείου απλά και με ένα απρόσωπο τρόπο στους πελάτες. Δεν του άρεσε η περπατημένη οδός. Πολύ γρήγορα σκέφτηκε όχι μόνο ότι αυτό δεν του ταιριάζει καθόλου αλλά και τι είναι αυτό που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του.

Έτσι ξεκίνησε από το μηδέν να χτίσει κάτι μόνος του, μια πορεία που θα ήταν υπογεγραμμένη με το όνομά του. Δε φοβήθηκε να ρισκάρει μήπως αποτύχει μιας και μότο του είναι: «Life’s too short to say ”i wish”». Ήθελε και θέλει η δουλειά του να έχει αληθινό, ποιοτικό και ουσιαστικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων που θα επιλέξουν να συνεργαστούν μαζί του. Βάζοντας αρχικά ο ίδιος στόχο να βελτιώσει τον εαυτό του και όλες τις συνήθειες που ήξερε ότι τον οδηγούν σε ένα λανθασμένο τρόπο ζωής και παράλληλα με το διάβασμα βιβλίων με χαρακτήρα αυτοβελτίωσης και ψυχολογίας, ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα γεμάτος πάθος και αποφασισμένος να απολαύσει το ταξίδι ό,τι εμπόδια και αν συναντήσει στην πορεία.

Το μόνο που του είχε απομείνει είναι να διαδώσει αυτή του την προσπάθεια έτσι ώστε να αρχίσουν να τον εμπιστεύονται άτομα που επιζητούσαν αλλαγές στη ζωή τους κυρίως στο διατροφικό κομμάτι. Έφτιαξε ένα site (Your Diet Game) και για να προωθηθεί περισσότερο το συνόδευσε με αντίστοιχη σελίδα στο Facebook (Your Diet Game – Steve P.). Ενώ τα άρθρα του και γενικά η ενασχόληση του με αυτά τα μέσα είχε απήχηση κι ευόδωσε, αποφάσισε να κάνει ακόμα ένα βήμα. Κανάλι στο Youtube (Your Diet Game) με βίντεο που μοιράζεται τις σκέψεις, τις εμπειρίες του και δίνει κίνητρο σε όσους διστάζουν  να πάρουν την απόφαση για τη μεγάλη αλλαγή.  

Δεν είναι λίγοι αυτοί που τον έχουν εμπιστευτεί έως τώρα αφού αποτέλεσε πρότυπο για αυτούς. Η υπερβολική του αγάπη γι αυτό που κάνει μεταλαμπαδεύτηκε και στους ίδιους. Είναι άτομο που δε διστάζει να τσαλακώσει την εικόνα του προκειμένου να πλησιάσει τον απώτερο στόχο του. Τη δημιουργία μιας κοινότητας με άτομα που ενστερνίζονται τις απόψεις του και που ο ένας ενθαρρύνει τον άλλο.

Και πώς να γίνει αυτό εάν κάποιος δεν έχει πρώτα από όλους τα κοντινά του άτομα υποστηρικτές στην προσπάθειά του;

Ο Στέφανος σίγουρα πάντως έχει φίλους-υποστηρικτές. Παλιούς συμφοιτητές και φίλους, με το ίδιο πτυχίο στα χέρια που δεν είδε κανένας τους ποτέ τον άλλον ανταγωνιστικά. Έτσι σε ένα πρόσφατο reunion τους που συνοδεύτηκε με ταξίδι στο Βουκουρέστι συνέβαλαν όλοι για να γυριστεί ένα βίντεο για το κανάλι του Στέφανου.

4 διαιτολόγοι που ο καθένας έχει χαράξει διαφορετική πορεία.

Ο Γιάννης Αντωνίου (Nutripass.gr) έχει αφοσιωθεί και αυτός στην κοινότητα και κάνει τα πρώτα του επιτυχημένα επαγγελματικά βήματα μιας κι έχει διαμορφώσει το δικό του πολυχώρο για Διατροφή, Άσκηση και Coaching στο Κρυονέρι ενώ παράλληλα συνεργάζεται με μια αλυσίδα Κομμωτηρίων προωθώντας ένα πολύ νέο Concept για 1η φορά στα ελληνικά δεδομένα, στους Αμπελοκήπους.

Ο Κώστας Βαλουξής μετά τις σπουδές στην Αθήνα επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πάτρα όπου συνδυάζει αθλητική καριέρα βολεϊμπολίστα με επαγγελματική καριέρα διαιτολόγου-διατροφολόγου.

Ο Θανάσης Τεκτονίδης επέλεξε να αφοσιωθεί στο κομμάτι της έρευνας και μετά από ένα μεταπτυχιακό στο Karolinska Institutet στη Στοκχόλμη, πρόσφατα μετακόμισε στην Οξφόρδη για να εκπονήσει το διδακτορικό του. 

Με ένα παραστατικό βίντεο έξω από το κοινοβούλιο του Βουκουρεστίου συμβουλεύουν τον κόσμο πώς να αποφύγει τις διατροφικές απάτες που του πλασάρονται και δεν προσφέρουν τίποτα από αυτά που υπόσχονται.

Εάν θες να μάθεις κι εσύ που αναφέρονται τσέκαρε τώρα το βίντεο του Στέφανου και μην ξεχάσεις να κάνεις like στη σελίδα του στο Facebook για να μη χάνεις ούτε ένα από τα ενδιαφέροντα βίντεο που ανεβάζει!

Προσωπικά εύχομαι και στους 4 να έχουν καλή τύχη στο δρόμο που επέλεξαν να ακολουθήσουν, να συνεχίσουν να αγαπάνε αυτό που κάνουν και να χαρίζουν τις γνώσεις του σα σωστοί και τίμιοι επαγγελματίες στον τομέα της διατροφής!

 

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 🙂
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *