ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΒΑ, ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΒΑ

ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΒΑ, ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΒΑ

Όχι δεν το έβγαλα από το μυαλό μου. Είναι νόμος. Ο νόμος του Murphy (όχι αυτού που φαντάζεσαι). Κάθε φορά που κάνουμε επίκληση στην ατυχία μας επειδή τίποτα δεν πάει as planned στην ουσία αποδίδουμε φόρο τιμής στο Μέρφυ και τον περίφημο αυτό νόμο που παραμένει διαχρονικότατος. Βέβαια διαχρονικός μόνο για τις στιγμές που όντως νιώθουμε άτυχοι και γκαντέμηδες. Γιατί τις υπόλοιπες φορές που μας συμβαίνει κάτι απροσδόκητα καλό αποδίδουμε φόρο τιμής στον Πάολο Κοέλιο που είπε: «Όταν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν θα συνωμοτήσει να στο δώσει». Ούτε κι εμείς δεν ξέρουμε τι θέλουμε, δεν ξέρουμε τι πιστεύουμε και ανάλογα με τη μέρα που θα ξημερώσει θα ενστερνιστούμε το απόφθεγμα που ταιριάζει καλύτερα. Ακόμα κι αν την προηγούμενη εβδομάδα το σνομπάραμε επειδή δεν το είχαμε βιώσει για να το επαληθεύσουμε. 

Πίσω στο Μέρφυ τώρα. Ποιος ήταν; Ο Edward Murphy αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ το 1940, και συμμετείχε στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Με το τέλος του πολέμου, φοίτησε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Αμερικανικής Αεροπορίας, και πήρε μέρος στα αεροπορικά πειράματα με την ονομασία rocket sled. Κάπου εκεί άρχισε η ιστορία που, υπό κανονικές συνθήκες, θα τον είχε κάνει διάσημο. Το rocket sled ήταν μία πλατφόρμα, η χρήση της οποίας ήταν ευρέως διαδεδομένη στα πειράματα της εποχής. Κινούταν πάνω σε σιδηροδρομικές ράγες, ωθούμενη από ρουκέτες. Εκείνη την εποχή ο Μέρφυ συνήθως μονολογούσε σε κάθε αστοχία: «Ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει». Το πείραμα που στάθηκε η αφορμή για να διατυπωθεί  ο νόμος του Μέρφυ πραγματοποιήθηκε στη Βάση Edwards των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί χρησιμοποιούσε ένα rocket sled γνωστό ως Gee Whiz και μετρούσε την αντοχή του ανθρώπινου σώματος στις δυνάμεις που αναπτύσσονται κατά την απότομη επιτάχυνση. Η φράση «αν υπάρχουν δύο ή περισσότεροι τρόποι να γίνει κάτι και κάποιος από αυτούς οδηγεί στην καταστροφή, τότε κάποιος θα το κάνει με αυτόν τον τρόπο”, η οποία αποτελεί την αυθεντική εκδοχή του νόμου του Μέρφυ, διατυπώθηκε από τον αξιωματικό, όταν οι αισθητήρες που ο ίδιος είχε κατασκευάσει τοποθετήθηκαν ανάποδα στο σύνολό τους.

Για τις διάφορες αναλύσεις του «νόμου» και την προβολή του σε άλλους τομείς της καθημερινότητας, ο Μέρφυ περιοριζόταν να τα αποκαλεί «γελοία, ασήμαντα και εσφαλμένα». Ο ίδιος έβλεπε τον νόμο ως στρατηγική πρόληψης και αποφυγής των λαθών. Ήταν ένας μηχανισμός άμυνας και όχι οδηγός απαισιοδοξίας, όπως επικράτησε.

Αν και δεν είναι από τους νόμους που δε γίνεται να αμφισβητηθεί, βρίσκει ανταπόκριση σε πολλές μικρές καθημερινές μας ατυχίες κι αστοχίες. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σου συμβεί κάτι από τα παρακάτω τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μέρφυ.

 • Βρίσκεις κάτι μόνο όταν παύεις πλέον να το χρειάζεσαι!
 • Αν έχεις πετάξει κάτι, θα το χρειαστείς τη στιγμή που θα είναι οριστικά χαμένο.
 • Θυμάσαι να πάρεις ομπρέλα μαζί σου πάντοτε την ημέρα που δεν πρόκειται να βρέξει (και το αντίστροφο)!
 • Η διπλανή ουρά κινείται πάντα πιο γρήγορα (είτε στην τράπεζα, είτε στο δρόμο)

 • Όταν ανάβεις τσιγάρο στη στάση τότε έρχεται το λεωφορείο.
 • Δε μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος σε ποια πλευρά της φέτας πρέπει να αλείψεις το βούτυρο, γιατί πάντα πέφτει με την αλειμμένη πλευρά στο πάτωμα.

 • Ένα αντικείμενο θα πέσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά (πχ οθόνη κινητού).
 • Όταν τα χέρια σου θα είναι γεμάτα με σκόνη/μελάνι/μπογιά τότε θα σου έρθει φαγούρα στο πρόσωπο ή ανάγκη να πας τουαλέτα.
 • Η ημέρα που αποφασίζεις να μην βγεις έξω,θα είναι η ημέρα των τέλειων μαλλιών.
 • Θεμελιώδης νόμος: Ό,τι δεν διαβάσεις, αυτό θα πέσει.
 • Αν τακτοποιήσεις τις σημειώσεις σου , ναι μεν θα ξέρεις που βρίσκονται, όμως δεν θα τις χρειαστείς ποτέ.
 • Αν δεν τις τακτοποιήσεις, τότε θα τις χρειαστείς, αλλά δεν θα ξέρεις ποτέ που βρίσκονται.
 • Στα μαθήματα που δεν θα δώσεις, θα πέσουν τα ευκολότερα θέματα.
 • Αν έχεις σε σκονάκι το μισό βιβλίο, τότε τα θέματα θα πέσουν από το άλλο μισό.
 • Αν έχεις σπαταλήσει μια ώρα για να διαβάσεις μια παράγραφο, θα ανακαλύψεις τελικά ότι είναι εκτός ύλης.
 • Όταν πας κάτι για επισκευή, αυτό ως δια μαγείας θα αρχίσει να δουλεύει φυσιολογικά.
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ 🙂
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *